DDV

Višji davki, višji računi mobilne telefonije

Objavljeno 04. junij 2013 19.35 | Posodobljeno 04. junij 2013 19.36 | Piše: S. U.

Po 1. juliju bodo le redki operaterji in medijske hiše ohranili enake cene.

LJUBLJANA – Že nekaj časa je znano, da se bo 1. julija zvišal davek na dodano vrednost. Temu primerno se bodo podražile različne storitve in naročnine, ki jih plačujemo vsak mesec. Na udaru so tudi mesečne ali letne naročnine za različne storitve.

Pri časopisu Delo so pogledali, kaj bodo storili ponudniki telekomunikacijskih storitev in mediji. Predvsem jih je zanimalo, ali se bodo spremenile cene fiksnih naročnin, ki jih predvsem operaterji mobilne telefonije vse pogosteje oglašujejo kot ponudbo, ki se ne bo spremenila v celotnem trajanju vezave, kar po navadi pomeni dve leti.

T-2 cen ne bo spreminjal

Ugotovili so, da so operaterji pri prilagajanju cen zaradi 22- namesto 20-odstotnega DDV izbrali različne pristope. Edini od večjih operaterjev, ki cen ne bo spreminjal, je T-2. Ohranili bodo zdajšnje cene naročniških paketov, bodo pa za toliko, kolikor je višji davek, podražili cene pogovorov in menda tudi spremenili obračunski interval na manj ugodnega za naročnike. V T-2 so ocenili, da bi bila podražitev zaradi davka »tolikšna, da bi lahko pomembno vplivala tudi na odliv strank«. Izpad prihodkov nameravajo pokriti z optimizacijo lastnih stroškov.

Kaj pa ostali operaterji?

Simobil bo večini svojih izhodiščnih cen preprosto prištel višji DDV. Za »zaokroževanje« cen (navzgor) se v Simobilu vsaj za zdaj niso odločili. Za tak način »prilagoditve« cen pa so se odločili v Telekomu Slovenije. Prevladujoči operater bo cene večine najpogostejših naročniških paketov podražil za en evro. Paket, ki zdaj stane 23 evrov, bi samo z upoštevanjem višjega DDV stal 23,38 evra, Telekom pa bo ceno zaokrožil na 24 evrov.

Tudi Telemach, Amis in Tušmobil bodo večino, vendar ne vseh cen, prilagodili višjemu DDV. Telemach je že z začetkom tega meseca povišal internetne hitrosti pri svojih »trojčkih«, zato je cenejše od njih nekoliko podražil, dražje pa obdržal pri enaki ceni kot prej. Prav tako je obdržal enake cene paketov mobilne telefonije.

Amis je uporabnikom zgolj sporočil, da se stopnja DDV zvišuje z 20 odstotkov na 22, iz česar verjetno izhaja ustrezna podražitev. Tušmobil se je odločil za selektiven pristop, podobno kot Telekom.

Deli s prijatelji