NEMŠČINA

Višje sodišče potrdilo kranjskemu sodišču: Marinič je goljufal

Objavljeno 23. november 2012 16.57 | Posodobljeno 23. november 2012 21.56 | Piše: P. J., M. U., STA

Poslanec vladne SDS je bil spoznan za krivega napeljevanja h kaznivemu dejanju.

Branko Marinič (SDS) je osumljen goljufanja pri izpitu.

LJUBLJANA – Ljubljansko višje sodišče je potrdilo odločitev kranjskega okrajnega sodišča, ki je poslanca SDS Branka Mariniča zaradi goljufanja pri izpitu iz nemščine spoznalo za krivega napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin.

Mariniča je kranjsko okrajno sodišče aprila letos obsodilo na pet mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta, kar je danes višje sodišče potrdilo. Marinič sicer krivdo zanika.

Marinič bi moral takoj odstopiti

Po mnenju predsednika državnega zbora Gregorja Viranta je »kristalno jasno«, da bi moral poslanec Marinič po dveh »nedvoumnih sodbah sodišč na dveh stopnjah« takoj odstopiti. Odstop bi bil v tem trenutku za Mariniča tudi edina častna poteza, hkrati pa tudi nujna za zavarovanje ugleda parlamenta, je ocenil Virant.

Kljub napovedani pritožbi SDS pričakuje Mariničevo slovo iz državnega zbora

V SDS pričakujejo, da bo Branko Marinič vrnil poslanski mandat, so sporočili. Sami namreč navajajo, da je današnja sodba ljubljanskega višjega sodišča, ki je potrdilo obsodilno sodbo kranjskega okrajnega sodišča, pravnomočna, čeprav je Marinič napovedal pritožbo. O morebitni izključitvi Mariniča iz stranke pa za zdaj še niso sporočili nič.

 

Deli s prijatelji