REKONSTRUKCIJA

Virtualni oskar za grad Wartenberg

Objavljeno 13. december 2012 12.14 | Posodobljeno 13. december 2012 12.14 | Piše: Špela Ankele

10 dni so raziskovali pobočje Šmarjetne gore.

Vizualizacija rekonstrukcije gradu (foto: arhiv Skupine Magelan, Gregor Novaković).

KRANJ – Premierno so v Prešernovem mestu, kjer je potekal drugi Valičev arheološki dan, predstavili (najverjetnejšo) podobo gradu Wartenberg, ki je pred dobrimi sedmimi stoletji, čeravno le nekaj kratkih let, kraljeval na pobočju Šmarjetne gore. Podobe, ki so nastale po krajšem raziskovanju skupine mladih na pobočju Šmarjetne gore nad Kranjem, so osupljive in z malce domišljije bi se za zidovi tega pozabljenega gradu, od katerega so danes ostale le še ruševine, lahko odvijal kak sodoben vampirski film, nemara celo s preteklimi časi navdihnjena računalniška igrica.

Zadnji mesec je skupina mladih iz Kranja in okolice intenzivno raziskovala območje malo znanega gradu. Ideja, da bi naredili tridimenzionalno podobo, je med pripravami diplomske naloge šinila v glavo Benu Grosu, absolventu arheologije. Merjenje grajskih dimenzij je vodil arheolog Rok Bremec iz podjetja PJP, d. o. o., sodelovali pa so še študentje Luka Bedene, Miha Čebašek in Matej Stanonik, medtem ko je s sodobno opremo za merjenje na pomoč priskočila kranjska Skupina Magelan.

Presenetljive tridimenzionalne podobe

O gradu Wartenberg je sicer znanega bore malo. Ben Gros je pojasnil, da je verjetno obstajal do leta 1263, nekaj let pred tem pa ga je najverjetneje postavil Henrik II. Wartenberški. Med redkimi dokumenti, ki pričajo o njem, je bila tudi skica arhitekta Petra Fistra, narejena pred 45 leti.

A ko so Kranjčani začeli raziskovati 475 metrov visok pomol na Šmarjetni gori, so ugotovili, da je bil grad pravzaprav večji, kot je bil narisan pred skoraj pol stoletja. »Verjetno je bil obdan s tremi jarki in je imel obrambne stolpe,« je pojasnil Ben Gros in dodal, da so na terenu prebili deset dni, nato pa so več ur preživeli za računalniki ter poleg presenetljive tridimenzionalne podobe pripravili še krajši film o zgodovini Wartenberga in tudi o sodobnem raziskovanju gradu. Navdušena nad prikazom je pobudnica Valičevih dni Verena Perko fantom izročila virtualnega oskarja.

Deli s prijatelji