VLADA BO KADROVALA

Viri: Veber bo jutri odstrelil načelnika generalštaba

Objavljeno 08. oktober 2014 16.42 | Posodobljeno 08. oktober 2014 17.22 | Piše: K. K.

Dobrana Božiča naj bi Janko Veber zamenjal z Andrejem Ostermanom, ki je že več let član vladne komisije za pritožbe iz delovnega razmerja.

Brigadir Andrej Osterman, do zdaj namestnik načelnika generalštaba, naj bi bil jutri imenovan za prvega moža Slovenske vojske.

LJUBLJANA – Vlada bo na jutrišnji seji po vseh verjetnosti za novega načelnika generalštaba Slovenske vojske imenovala Andreja Ostermana, trenutno namestnika načelnika generalštaba Dobrana Božiča. Ostermanov namestnik naj bi postal David Humar. Informacijo o menjavi preverjamo pri ministru Janku Vebru in na ministrstvu za obrambo. Ostermana smo sicer poskušali priklicati na delovnem mestu na sedežu generalštaba, kjer so sprva dejali, da je zaseden, nato pa, da je za odgovore na vprašanja o menjavi pristojna služba za stike z javnostjo.

Veber na zaslišanju: Ne morem govoriti o željah po menjavi

Danes dejansko ne morem govoriti o tem, da bi kogar koli zamenjeval.

Veber je bil sicer o kadrovskih rošadah povprašan tudi, ko se je v odboru za obrambo predstavljal poslancem pred potrditvijo. Takrat je dejal: »Glede načrtovanih kadrovskih zamenjav: seveda želim najprej opraviti zaslišanje danes tukaj pred matičnim odborom za obrambo. Naslednji koraki bodo vezani na to, da poskušam tudi oblikovati čim bolj kompetentno ekipo, s katero se želim potem čim prej vključiti v delo ministrstva za obrambo. Danes dejansko ne morem govoriti o tem, da bi kogar koli zamenjeval, želim pa, da vsi, ki opravljajo svoje naloge, resnično te naloge opravljajo profesionalno in da so te naloge predvsem v korist ljudi, v korist obrambe države, in tako kot smo se prej pogovarjali, v korist ugleda Slovenske vojske. Tako da vse to bodo zagotovo tisti kriteriji, ko se bom seznanjal s kar eminentnim številom zaposlenih v Slovenski vojski in tudi tistimi, ki so zaposleni v upravnem delu pa tudi v upravi za zaščito in reševanje. Tako je to eden od naslednjih izzivov, ki jih bom, če bom imel priložnost to opravljati po uspešno opravljenem zaslišanju na matičnem odboru za obrambo, torej, bom pristopil k izvajanju teh aktivnosti.«

Božič je bil poveljnik v Afganistanu

Na spletni strani Wikipedije beremo, da je 27. februarja 2012 Dobran Božič prevzel posle od Alojza Šteinerja

Na spletni strani generalštaba pa, da je generalmajor Božič začel vojaško kariero v Teritorialni obrambi Republike Slovenije leta 1984 kot rezervni častnik, v TO pa se je zaposlil leta 1993. Je pripadnik Slovenske vojske, z veliko izkušnjami pri uveljavljanju profesionalizacije Slovenske vojske. V dosedanji vojaški karieri je opravljal številne štabne in poveljniške dolžnosti na različnih ravneh vodenja in poveljevanja. Ima pomembne mednarodne izkušnje tako v mednarodnih operacijah in na misijah kakor tudi na različnih vajah. Leta 2007 je poveljeval največjemu kontingentu Slovenske vojske Kfor 15 na Kosovu, hkrati pa je bil tudi namestnik poveljnika večnacionalnih sil Zahod Kforja. Leta 2011 je poveljeval slovenskemu kontingentu Isaf 15 v Afganistanu in bil hkrati mentor namestnika poveljnika korpusa Afganistanske nacionalne armade. Je veteran vojne za Slovenijo leta 1991 ter avtor in soavtor več strokovnih del s področja vojaške znanosti.

Kdo je Andrej Osterman?

Na spletni strani generalštaba so o Ostermanu zapisali: »Brigadir Andrej Osterman je leta 1986 zaključil dodiplomski študij na Pravni fakulteti v Ljubljani in pridobil strokovni naziv univerzitetni diplomirani pravnik. Leta 2004 je zaključil magistrski študij prava na Pravni fakulteti v Ljubljani, smer Teorija prava in države, in v  letu 2010 še doktorski študij na Fakulteti za logistiko v Celju, s področja logistike sistemov. Poleg podiplomske izobrazbe je tudi končal različna vojaška izobraževanja.

Svojo vojaško kariero je začel v Teritorialni obrambi Republike Slovenije leta 1981 kot rezervni častnik v odredu  pri Območnem štabu Teritorialne obrambe Tržič, v Teritorialni obrambi  pa se je zaposlil leta 1991. V dosedanji vojaški karieri je opravljal različne štabne in poveljniške dolžnosti na različnih ravneh vodenja in poveljevanja. Bil je član Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) in je veteran vojne za Slovenijo leta 1991.

Že več let je član Komisije za pritožbe iz delovnega razmerja pri Vladi Republike Slovenije.  Deloval je v Svetu za znanost in tehnologijo Slovenske vojske, v Strokovnem svetu za Ciljni raziskovalni program "Znanje za varnost in mir" in v Svetu za tehnološke programe "Tehnologija za varnost in mir 2006–2012". Prav tako je za potrebe Slovenske vojske in fakultet izvedel več različnih predavanj.

Kot avtor ali soavtor je napisal in objavil več člankov ter s prispevki sodeloval na različnih domačih in mednarodnih konferencah. Je član Zveze veteranov vojne za Slovenijo,  Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve,  Zveze slovenskih častnikov  in Združenja vojaških gornikov Slovenije. Skupaj z ženo živi na Breznici v občini Žirovnica.«

Kdo je David Human?

O Humarju na spletni strani generalštaba ni informacij, ima pa svojo stran na Wikipediji, na kateri beremo, da je 1. februarja 2011 prevzel poveljstvo 1. brigade Slovenske vojske. »Osnovno šolanje je končal na Osnovni šoli v Šempasu, v Sarajevu pa je leta 1987 končal Srednjo vojaško šolo rodov in služb kopenske vojske s činom vodnika. Leta 1990 je diplomiral še na Vojaški akademiji Kopenske vojske v Beogradu s činom podporočnika. Pozneje je opravil še tečaj za bataljonske poveljnike, generalštabni tečaj, magistriral na Industrijskem kolidžu oboroženih sil Nacionalne obrambne univerze ZDA in končal tudi tečaj za generale, admirale in veleposlanike na Natovem obrambnem kolidžu.

Leta 1991 je prestopil v Teritorialno obrambo Republike Slovenije. Sprva je bil referent za usposabljanje v 6. PŠTO, nato pa je leta 1992 postal namestnik poveljnika bataljona v Vipavi. Leta 1994 je postal pomočnik za operativno-učne zadeve v Šoli za častnike; med leti 1996 in 1997 je bil tudi načelnik šole. Med leti 1998 in 1999 je bil načelnik Poveljniško-štabne šole SV ter med leti 1999 in 2001 načelnik Centra vojaških šol. V tem času je predaval taktiko, vojaško upravljanje in operativne veščine na vojaških šolah kot tudi na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Napisal je tudi priročnik Pehotna (gorska, motorizirana) četa-vod : taktični priročnik za bojevanje.

Leta 2002 je postal načelnik Združenega sektorja za kadre in izobraževanje na Generalštabu SV . 1. oktobra 2005 je bil za šest mesecev poslan v Sarajevo, kjer je postal svetovalec za obrambne reforme Oboroženih sil Bosne in Hercegovine na vojaškem poveljstvu zveze Nato v Sarajevu. Po vrnitvi v Slovenijo je postal pomočnik načelnika GŠSV, odgovoren za srednjeročno načrtovanje sil.

Istega leta (2006) je pričel z vojaško-diplomatsko kariero, ko je postal vojaški predstavnik pri Zavezniškem poveljstvu za operacije (ACO) in Vrhovnem poveljstvu zavezniških sil v Evropi (SHAPE) v belgijskem Monsu; tu je ostal do maja 2010, ko je postal poveljnik Natovega poveljstva v Skopju  in višji vojaški predstavnik Nata v Makedoniji. S tem je postal prvi slovenski častnik, ki je poveljeval Natovi misiji. Istočasno je postal še poveljnik slovenskega kontingenta pri NATO HQSk, ki je bilo ustanovljeno 27. aprila istega leta.

Decembra 2010 je bil omenjen kot eden izmed višjih poveljnikov SV, ki naj bi bili po navedbah Janeza Janše neprimerno povišani v visoke čine na podlagi političnega favoriziranja, o čemer so razpravljali tudi v državnozborskem odboru za obrambo. Sporna je bila njegova kariera v JLA in njegov pozni prestop v TO RS.«

Deli s prijatelji