NAKAZILA

Virantovima fantoma
 in županu podkupnina?

Objavljeno 28. avgust 2012 10.29 | Posodobljeno 27. avgust 2012 23.13 | Piše: Aleksandar Lukić

Janko Jenko, Jani Toroš in Milan Turk so na račune prejeli 10.000 evrov.

Janko Jenko ob Gregorju Virantu in Janezu Šuštaršiču. (foto: Leon Vidic)

LJUBLJANA – »Govori se okrog, da če hočeš na ministrstvu za finance kaj narediti, prineseš Janiju Torošu vrečo denarja in on to 'zrihta'. V zadnjem času so pa rekli, no, če daš Janku Jenku, tudi menda pomaga. To seveda ni res in je žaljivo in je 'budaleština'.« Tako se je na 5000 evrov, ki so se znašli na njegovem računu, odzval izvršni direktor Državljanske liste Janko Jenko. Poleg njega sta sporni nakazili prejela tudi vodja kabineta ministra za finance Janeza Šušteršiča Jani Toroš (Državljanska lista) in župan Občine Šempeter - Vrtojba Milan Turk (včasih povezan z SLS, zdaj pa že dolgo ne več, pravi sam). Prvi je na račun Inštituta za inovativni menedžment, kjer je tudi predsednik sveta, prejel 3000 evrov, drugi pa dva tisočaka na podjetje Intramit, ki ga je vodil, preden je začel profesionalno županovati.

Naši viri trdijo, da naj bi šlo za podkupnine, nakazane prek slamnatih podjetij, da bi igralničarju in enemu najbogatejših Slovencev Sergeju Racmanu pomagali do igralniških koncesij v Ljubljani, Novi Gorici in na Štajerskem. Informacije smo želeli preveriti neposredno pri Racmanu, a na več naših klicev in SMS-sporočilo ni odgovoril.

Zanikal, potem ugotovil, da je res

Izpisek dokazuje, da je bilo na Jenkov osebni račun nakazanih pet tisoč evrov. Njegova naloga naj bi bila uskladitev Racmanovih zahtev v stranki. Minuli petek smo ga poklicali za komentar, a je zanikal, da bi prek avstrijske banke Bawag prejel omenjeno vsoto za opravljanje uslug za Racmana. Pozneje je za Požareport potrdil, da je na osebni transakcijski račun res prejel 5000 evrov – kdo jih je v resnici nakazal, ne ve –, a da jih je tudi vrnil, češ da ne ve, zakaj mu je bil denar nakazan. Včeraj smo spet govorili z njim, da bi ugotovili, zakaj je za Požareport povedal drugače kot za Slovenske novice. Pojasnil je: »Podpisan je bil Kristjan Žagar. Nisem niti pomislil, da je denar iz tujine. Mislil sem, da gre za napako in sem o tem v tistih tednih z banko razčistil, kaj naj bi to bilo, in tudi izdal naročilo, da se denar vrne.«

Po našem petkovem klicu so mu »v glavi zasvetile lučke«, pravi, zato je sporno nakazilo prijavil v stranki, na protikorupcijsko komisijo (KPK) in še Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU). Zakaj tega ni storil prej? »Ker sem mislil, da je to pomota. Priznam, sploh mi niso lučke gorele,« je dodal. Obljubil je, da bo pokazal bančno dokazilo, da je denar vrnil še pred našim klicem – do konca redakcije ga nismo dobili.

Jenko trdi, da Žagarja ne pozna, in opozarja, da je pri vračanju denarja naletel na težave, saj Kristjan Žagar naj ne bi bil lastnik računa. Prepričan je, da se ga hoteli diskreditirati in očrniti: »Zato ker opravljam neko funkcijo, ki ne ustreza vsem.« Komu torej ne ustreza, da opravlja to funkcijo? »Nekaterim interesnim sferam, ki bi rade pokazale, da sem koruptiven, pokvarjen. Mislim, da so povezane z nekimi političnimi strujami. Naprej pa ne bi špekuliral v medijih,« dodaja.

Nakazilo, namenjeno Torošu, je prišlo na račun Inštituta za inovativni menedžment, katerega predsednik sveta je. Brez obotavljanja je potrdil, da je na njihov račun res priromal omenjeni znesek, vendar da na inštitutu naj ne bi vedeli, zakaj. »Šlo je za neko pomoto. To bi morala računovodkinja povedati. Denarja ni nihče dvignil, nihče ga ni nikamor dal – namenjen je vračilu. Računovodkinja je poizvedovala, kdo to je in za kaj gre ... bi jo moral vprašati, kako daleč je šla zadeva,« je pojasnil in dodal, da Sergeja Racmana sploh ne pozna in se z njim ni nikoli srečal. Trdi, da zanj ni opravljal nikakršnih uslug.

Turk se je dobil z Racmanom

»Poznam gospoda Racmana. Spoznal sem ga kot župan,« je potrdil župan občine Šempeter - Vrtojba Milan Turk. Potrdil je tudi, da je na račun svojega podjetja, ki je v mirovanju, prejel 2000 evrov: »Če v soboto ne bi kontroliral računa svojega podjetja, tega zdaj ne bi vedel. Dejansko mi je nekdo nakazal 2000 evrov in napisal avans. In tega človeka ne poznam. Napisana sta ime in priimek, račun je neki avstrijski, medtem ko moje podjetje ne posluje. Kdo je to nakazal, ne vem. Ga bom pa vrnil na isti račun,« nam je včeraj zatrdil Turk. Dejal je še, da bo to prijavil policiji: »Nemudoma. Nekdo nakazuje denar, zato da potem na tak način izsiljuje ... to niso heci.«

»Od Racmana ali od kogar koli, ki je z njim povezan, ne bi ničesar sprejel. Pa tudi nikoli niso nič ponujali. To je preresna stvar. V naši občini želijo investirati. Radi bi imeli igralni salon – to so zelo dobičkonosne dejavnosti –, želijo pa investirati, kot zagotavljajo, tudi v drugo turistično infrastrukturo. Lani približno v tem času so dali na ministrstvo za finance, ta postopek vodi urad za nadzor prirejanja igre na srečo (Unpis), vlogo za ta igralni salon. V postopku je lokalna skupnost tista, ki daje soglasje, vlada pa izda koncesijo. V postopku izdaje soglasja se je oglasilo toliko civilne družbe, naredili takšen cirkus iz tega ... Racman je bil pri meni na sestanku, vlada pa jim je štiri dni pred volitvami zavrnila koncesijo, pred poletjem pa so dali spet vlogo. Do nas od Unpisa še ni prišlo, da moramo dati soglasje. Bojim se, da je to spet en način, kako narediti zdrahe okoli tega,« razloži. Še nikoli se mu ni zgodilo, da bi mu kdo po pomoti nakazal takšno vsoto: »Drobiž že, kaj več pa ne.«

Klemenčič nad Racmana in »kolege«

Sergej Racman in omenjeni so že pod lupo protikorupcijske komisije. »Konec minulega meseca smo prejeli anonimno prijavo, ki se nanaša na temo iz vašega vprašanja. Tudi na podlagi drugih informacij, ki smo jih pridobili po prejemu prijave, je komisija uvedla postopek in primer obravnava,« je zapisala Polona Osrajnik, ki je pri KPK pristojna za odnose z javnostjo.

Deli s prijatelji