SLABO SE JIM PIŠE

Virantovi v težavah

Objavljeno 17. marec 2014 10.51 | Posodobljeno 17. marec 2014 09.01 | Piše: A. L.

Po javnomnenjski raziskavi ima Državljanska lista med volivci le 0,8-odstotno podporo.

Gregor Virant.

LJUBLJANA – Vlado Alenke Bratušek po javnomnenjski raziskavi Fakultete za uporabne družbene študije (FUDŠ) podpira 25,2 odstotka anketiranih (4,2 odstotne točke manj kot mesec prej), 68,3 odstotka je ne podpira, preostali pa se niso mogli opredeliti. Kot zanimivost: vlado v večji meri podpirajo ženske.

Katero stranko bi volili?

34,5 odstotka vprašanih pravi, da ne bi volili nobene stranke, 19,9 odstotka jih ne ve, koga bi, medtem ko šest odstotkov volivcev sploh ne bi šlo na volitve. Če bi bile volitve to nedeljo, bi največ volivcev glasove namenilo SDS – 11,1 odstotka (3,3 odstotne točke več kot mesec prej), sledi SD s 7,7-odstotno podporo (+1,2 odstotne točke), na tretjem mestu pa je PS s 4,9 odstotka glasov (+1,1 odstotne točke). Druge stranke bi ostale pod parlamentarnim pragom (Desus 3,4 odstotka, SLS 2,6 odstotka, NSi 2,3 odstotka, Solidarnost 2 odstotka, preostali pa bi pridobili manj kot odstotek).

Nezaupanje Štefanecu

Izstop Borisa Štefaneca iz stranke PS dan pred imenovanjem za šefa Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) večine ni prepričal, da bo na tem položaju politično neodvisen. Tako meni kar 75,2 odstotka vprašanih. Dobra desetina je Štefaneca podprla, preostali so izbrali odgovor 'ne vem'.

40 odstotkov bi jih nepremičninski davek ukinilo

Nepremičninski davek bi popravljalo 46,3 odstotka vprašanih, 39,8 odstotka pa bi ga kar ukinilo. Natanko desetina bi ohranila to, kar smo imeli do zdaj, preostali pa ne vedo.

Javnosti razkriti slabe kredite v bankah v državni lasti?

Javno dostopni morajo biti podatki o vseh slabih kreditih, je prepričanih 78,3 odstotka vprašanih. 12,7 odstotka jih meni, da so lahko javni podatki samo o tistih kreditih, ki so preneseni na slabo banko, pet odstotkov pa jih meni, da ni potrebe po razkrivanju teh podatkov. Preostali so bili neodločeni.

Z demokracijo v Sloveniji večina nezadovoljna

Z delovanjem demokracije v Sloveniji so Slovenci nezadovoljni. Več kot tretjina, 33,9 odstotka, je namreč izbrala odgovor, da so popolnoma nezadovoljni, še 30 odstotkov je nezadovoljnih, 28,3 odstotkov ni zadovoljnih niti nezadovoljnih. Preostali so zadovoljni (5,7 odstotka) ali zelo zadovoljni (1,7 odstotka).

In kakšno demokracijo imamo v Sloveniji? 54,2 odstotka jih pravi, da takšno s težavami, kar 22 odstotkov pa jih meni, da demokracija pri nas sploh ne obstaja. Zanimiv podatek je tudi, da se je za odgovor, da imamo popolnoma delujočo demokracijo, opredelilo tri odstotke vprašanih.

Rusom skoraj 13-odstotna podpora

Večina anketiranih, 55,2 odstotka, podpira nove ukrajinske oblasti, ker varujejo suverenost in demokratičnost Ukrajine. Ruse podpira 12,9 odstotka vprašanih, preostali pa so izbrali odgovor 'ne vem'.

Deli s prijatelji