PREISKAVE

Virantovi v bran Erjavcu zaradi pisma Vrhunčeve žene

Objavljeno 16. april 2014 15.02 | Posodobljeno 16. april 2014 15.20 | Piše: STA, P. J.

Žena Simona Vrhunca je v pismu zapisala, da so poslanci Desusa v zameno za preiskavo podprli Gregorja Viranta ob interpelaciji.

Gregor Virant.

LJUBLJANA – Notranje ministrstvo poudarja, da policijo v preiskavah usmerja le tožilstvo. Tako odgovarjajo na navedbe žene v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Simona Vrhunca, Alenke Magister Vrhunec, da naj bi poslanci Desusa podprli notranjega ministra Gregorja Viranta ob interpelaciji v zameno, da bi policija začela postopke proti Vrhuncu.

Pismo, ki je dvignilo prah

Vrhunčeva žena je omenjeno zapisala v pismu, ki ga je predsednici vlade Alenki Bratušek in varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer poslala dva dneva po hišnih preiskavah, ki so jih preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada med drugim opravili na domačem naslovu Vrhunčevih. Avtorica pisma trdi, da je predsednik Desusa in zunanji minister Karl Erjavec pritiskal na njenega moža.

Zapisala je, da je Erjavec januarja 2013 poslal nekdanjega generalnega sekretarja stranke k Vrhuncu in zahteval, da pomočnica generalnega direktorja UKC Meta Vesel Valentinčič dobi odpoved. Vesel Valentičičeva je bila Erjavčeva protikandidatka za predsedniško mesto Desusa.

Vrhunec je v izjavi po javni objavi pisma zatrdil, da so januarja lani od njega zahtevali, naj Vesel Valentinčičevo odvrne od kandidature za predsednico stranke Desusa. Erjavec pa je vse te navedbe zanikal. Glede glasovanja v prid Viranta v zameno za preiskavo pri Vrhuncu je dejal, da gre za neresnico in ne razume, kako lahko nekdo to sploh napiše, zato je Erjavec izrazil ogorčenje nad namigovanji, da naj bi z Virantom odredil hišno preiskavo pri Vrhuncu. To po njegovih besedah kaže le na to, da je pismo neverodostojno in polno neresnic.

V bran tudi na MNZ

Tudi na MNZ zavračajo, da bi notranji minister vplival na konkretne preiskave policije. Dodajajo, da mora policija delovati samostojno in brez političnih vplivov, po zakonu pa ima nalogo, da izvrši vse potrebne ukrepe, ko zazna razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, pregonljivo po uradni dolžnosti. Politični in drugi pritiski na delo policije so po mnenju MNZ nedopustni in nesprejemljivi.

Ponovili so, da je minister v splošnih usmeritvah policiji, ki jih je izdal v skladu z zakonom, področje gospodarskega kriminala določil kot prioritetno. Odkrivanje in preiskovanje gospodarskega kriminala na področjih bančništva, zdravstva, podjetij v državni lasti, javnih naročil in na drugih kritičnih področjih, je po mnenju ministrstva izjemnega pomena tako zaradi povrnitve zaupanja ljudi v pravno državo kot zaradi preventive.

»Seveda policija svojega dela ne more opravljati selektivno, pač pa mora preiskati vse sume, ne glede na politično ali kakršno koli drugo pripadnost preiskovanih,« so dodali.
 

Deli s prijatelji