KDO BI BIL MINISTER?

Virantovi ne bi novega Maherja, blokirani Jan zato v zraku

Objavljeno 27. marec 2013 11.38 | Posodobljeno 27. marec 2013 11.39 | Piše: T. L.

Za rekordno kratko ministrovanje bo Maher dobil 1500 evrov neto plače.

Igor Maher, minister z najkrajšim mandatom.

LJUBLJANA – V Državljanski listi (DL) Gregorja Viranta menda pospešeno preverjajo življenjepise morebitnih kandidatov, ki bi zasedli stolček rekordno hitro odstopljenega ministra za infrastrukturo in prostor Igorja Maherja. Jutri naj bi sporočili ime Maherjevega naslednika, v DL pa si ne smejo privoščiti še enega podobnega škandala, kot jim ga je zakuhal Maher. Tako so po neuradnih informacijah Dela v DL izbiro zožili na dva kandidata: o prvem, gospodarstveniku Urbanu Janu, smo v teh dneh že večkrat poročali, o drugem pa v stranki za zdaj ostajajo skrivnostni, saj kandidature še ni potrdil.

Blokirani računi

Toda tudi Janovo imenovanje je pod velikim vprašajem. Kot smo poročali, je imelo njegovo podjetje še konec prejšnjega tedna blokiranih vseh šest poslovnih računov, včeraj pa po dostopnih podatkih še enega. Povezovali naj bi ga tudi z nekaterimi nezakonitimi dejanji pri javnih razpisih, konkretno s ponarejanjem listin. 

Pavliha ni v igri

V političnih krogih kroži še nekaj imen, med drugim omenjajo tudi nekdanjega ministra za promet Marka Pavliho, kar pa po podatkih Dela ne drži. V izbiro novega kandidata se ne bodo vmešavali v SD, je povedal predsednik stranke Igor Lukšič. »To je vlada Alenke Bratušek, zato ona z vso odgovornostjo izbira med kandidati, ki jih skladno z deležem ponujajo posamezne stranke.« 

Za 14 dni ministrovanja 1500 evrov neto

Sicer pa bo Maher do predaje poslov opravljal tekoče posle in naloge, konkretni projekti čakajo novega ministra. Ministrsko nadomestilo mu ne pripada, saj je ostal na položaju manj kot šest mesecev, bo pa za rekordno kratki čas ministrovanja (za čas od imenovanja na ministrsko funkcijo do izteka opravljanja tekočih poslov) prejemal ministrsko plačo: na Dnevniku so izračunali, da bo, če bo novi minister v državnem zboru (DZ) prisegel prihodnjo sredo, Maher za 14 dni ministrovanja prejel 2600 evrov bruto oziroma približno 1500 evrov neto.

Deli s prijatelji