PREGLASOVAN

Virantova ni obveljala, moral je popustiti

Objavljeno 28. november 2014 20.59 | Posodobljeno 28. november 2014 20.59 | Piše: A. K., STA

Strankin prvi predsednik Gregor Virant je bil za ukinitev, a so ga drugi člani preglasovali.

Gregor Virant je rekorder med zaslužkarji

LJUBLJANA – Okoli 20 članov DL, ki so se zbrali na izrednem kongresu DL, je zavrnilo predlog o razpustitvi stranke in se odločilo za vztrajanje na politični poti. Bojan Starman, ki ga na kongres ni bilo, ostaja predsednik DL. Ta bo postala alternativa vladajoči politiki, pravi podpredsednik DL Rihard Braniselj.

»Sklep je bil sprejet na podlagi široke razprave, na podlagi tega, ali smo člani pripravljeni v tej stranki delovati, zasledovati program, ki je že leta in leta naš kazalnik, in ali smo pripravljeni za to stranko tudi trdno garati. Člani so se odločili, da je Državljanska lista lahko pomemben političen dejavnik v Sloveniji,« je po kongresu dejal Braniselj.

O predlogu, da se stranka razpusti, je glasovalo 18 njenih članov, po neuradnih podatkih jih je bilo več kot polovica proti temu predlogu. Da bi bil sklep sprejet, pa bi ga morali podpreti dve tretjini navzočih članov.

Virant za ukinitev

Strankin prvi predsednik Gregor Virant, po katerem je stranka nekaj časa tudi nosila ime, je glasoval za ukinitev stranke. Po kongresu za javnost ni dajal izjav. Kot je dejal Braniselj, se je Virant umaknil iz politike. »Presodil je, da je legitimna pravica članstva, da se odloči, kaj s to stranko početi,« pojasnjuje.

Sedanje vodstvo ostaja. »Predsednik je deklariran krizni menedžer in seveda stranka ta trenutek je v krizi, vendar glede na sklep, ki smo ga danes sprejeli, gremo naprej in Bojan Starman ostaja predsednik,« je dejal Braniselj. Kot razlog, da Starmana ni bilo na Notranjsko, Braniselj navaja, da je bil morda predsednik stranke zadržan.

Ostalo jim je nekaj tisoč evrov dolga

Na kongresu so se sicer seznanili tudi s finančnim stanjem stranke. Kot je že pred začetkom kongresa pojasnil Braniselj, so večino strankinega dolga odpravili, sredstva so prispevali člani. Od okoli 18.000 evrov ga imajo še nekaj tisoč.

Deli s prijatelji