ODZIVI

»Virantova kariera je končana«

Objavljeno 05. april 2014 00.14 | Posodobljeno 05. april 2014 00.14 | Piše: STA, Mo. S.

Medtem ko koalicijske partnerice pričakujejo resne medsebojne pogovore, opozicija Gregorja Viranta že postavlja na politično smetišče.

Gregor Virant.

LJUBLJANA – Potem ko je del poslancev PS podprl interpelacijo zoper notranjega ministra Gregorja Viranta, del pa je glasovanje obstruiral image, Matjaž Han (SD) pravi, da ni treba biti preveč moder, da ugotoviš, da to ni dobro za vzdušje v koaliciji, zato pričakuje resen pogovor. 

»Ni pošteno do Bratuškove«

Kot je ocenil vodja poslancev SD, je aktualna koalicija, kot tudi kakšna prej, šla že skozi težje stvari, zato pričakuje veliko od »resnega in modrega« pogovora koalicijskih partnerjev, ki ga bodo opravili predvidoma v nedeljo. Znova pa je ponovil, če jim ne bo uspelo doseči dogovora, je bolje, da se razidejo. Trenutne razmere ga skrbijo, saj si predčasnih volitev v tej stranki ne želijo, temveč si želijo v miru vladati in sprejemati pametne odločitve, saj Slovenija »ni v taki kondiciji, s katero bi bili lahko zadovoljni«. »Ta trenutek smo predvsem odgovorni tej državi, res pa je, da imajo nekateri premalo političnih izkušenj. Ne da se mi smili, ampak to, kar se je zgodilo danes, ni pošteno do predsednice vlade Alenke Bratušek,« je dodal.

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je pričakoval, da bo interpelacija padla, ni pa vedel, kako bo ravnala PS. Kot je dejal, je to zagotovo neko sporočilo tako ministru Virantu kot tudi celotni koaliciji. O tem, kako bo ta delovala naprej, bo treba opraviti konkretnejšo analizo in »se dogovoriti, ali smo za skupaj ali nismo«.

»Če bi glasovali o njegovem karakterju, bi podprl interpelacijo«

Brane Golubovič (PS), ki se je glasovanja vzdržal, je ob odhodu iz dvorane poudaril, da današnja interpelacija ni dokazala ničesar, kar so predlagatelji Virantu očitali, in sploh ne bi smela priti na dnevni red. »Če bi danes glasovali tudi o karakterju Viranta, o njegovih dvojnih merilih, potem bi ta interpelacija dobila moj glas za. Ker pa smo glasovali o interpelaciji o delu ministra, sem se vzdržal,« je pojasnil.

Vlada je v krizi, Virant pa zgodovina

Medtem pa opozicijski poslanci Viranta še naprej pozivajo k odstopu. Poslanec SDS Branko Grims je dejal, da današnje glasovanje dokazuje, da je vlada v hudi krizi in da je kariera Viranta očitno končana. »Če bi Virant ravnal skladno z etičnimi standardi, na katere se sam tako pogosto sklicuje, bi že sam zdavnaj odstopil,« je povedal.

Poslanec SLS Franc Pukšič pa je povedal, da je nekaj minut pred glasovanjem, ko je PS napovedala obstrukcijo, Virantu poslal SMS-sporočilo, v katerem mu je napisal, naj stopi v državni zbor in potegne potezo. »Očitno je slast po oblasti prevelika, da bi bila integriteta ministra še kaj vredna,« meni. Glede izida glasovanja pa Pukšič ocenjuje, da je to politično mrtva koalicija. »Virant se je s tem zavihtel na smetišče politične zgodovine,« je še dejal.

Tudi vodja poslancev NSi Matej Tonin ocenjuje, da bi Virant glede na današnje glasovanje moral odstopiti. »V simbolnem smislu je interpelacija uspela, ker večina je bila za razrešitev Viranta. Poslovniška določila so preprečila, da bi ga tudi formalno razrešili.«

Deli s prijatelji