KJE JIH NAJDE?

Virantova izbira: je državni sekretar Kričej koruptiven?

Objavljeno 14. januar 2014 16.45 | Posodobljeno 07. oktober 2015 18.30 | Piše: P. J.

Strankarski kolega Senko Pličanič je državnemu tožilstvu in KPK predal dokumentacijo, ki ugotavlja kršitve pri javnem naročanju.

Dušan Kričej in Gregor Virant.

LJUBLJANA – Čeprav minister za notranje zadeve Gregor Virant rad govori in razpravlja o visokih moralnih in etičnih standardih, sam nima ravno srečne roke pri kadrovanju. Dušan Kričej, ki je v kabinetu predsednice vlade zaposlen na predlog Državljanske liste (DL), bo morebiti zaradi suma kršitev pri javnem naročanju strežnikov za potrebe e-pravosodja moral svoj položaj zapustiti.

Za zdaj še ostaja

Kričej je v prejšnji vladi vodil direktorat za informatiko in e-storitve, minister Senko Pličanič pa je zdaj, kot poroča Dnevnik, ljubljanskemu okrožnemu državnemu tožilstvu in protikorupcijski komisiji posredoval revizijsko poročilo, v katerem je vsa dokumentacija o ugotovljenih kršitvah pri javnem naročanju strežnikov.

O zadevi je bila seznanjena tudi predsednica vlade, Kričej pa bo moral položaj državnega sekretarja zapustiti, če bo tožilstvo sprožilo nadaljnje postopke oziroma če bo KPK ugotovil, da je pri poslu povečano korupcijsko tveganje. Virant pravi, da mora za vse veljati enako pravilo in da bi moral Kričej odstopiti najkasneje tedaj, ko bi bila na tožilstvo vložena policijska ovadba, vendar meni, da pri tem javnem naročanju do tega ne bo prišlo.

Virantov kader: Vogrin, Maher, Omerzel in Kričej

Kričej je tako postal eden od mnogih Virantovih mož, ki so tako ali drugače obremenjeni s korupcijskim tveganjem, črnimi gradnjami, poslovanjem z državo in drugimi nečednostmi. Prvi iz Virantovih vrst je veliko prahu dvignil poslanec Ivan Vogrin, ki je trenutno samostojni poslanec. Vogrin je imel veliko težav z zadolženostjo družinskega podjetja Interles. 'Vikend minister' Igor Maher je moral svoj ministrski stolček zapustiti že po nekaj dneh zaradi črne gradnje.

Medtem ko Virant pri pozivanju k odstopu ni okleval pri poslancu Vogrinu, ministru Maherju in Kričeju, pa na vse pretege brani ministra Sama Omerzela, ki se mu stolček trese že nekaj mesecev, vse odkar so mediji razkrili, da njegovo podjetje Lastinski še vedno posluje z državnim Darsom, čeprav je sam zatrdil, da več ne bo.


7. 10. 2015 Obvestilo uredništva

Dušan Kričej nam je pojasnil, da je bil po objavi članka opran vseh sumov nepravilnosti.  Njegovo pojasnilo objavljamo v celoti in v izvirniku:

»Epilog: po letu in pol od objave članka sporočam, da zoper mene, Dušana Kričeja, ki sem bil naveden v članku "Virantova izbira: je državni sekretar Kričej koruptiven?", niso bili sproženi postopki, kazenske ovadbe ali druge preiskave v smislu ugotavljanja krivde povezanim z javnim razpisom za strežnike. Postopki se niso vodili niti na Policiji, niti na protikorupcijski komisiji, niti na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani. Zato nisem bil odstavljen kot državni sekretar v Kabinetu predsednice Vlade RS in sem zaključil mandat šele po zamenjavi Vlade RS. Iz tega sledi, da kršitev, ki bi bili povezani z javnim naročilom strežnikov ni bilo in da so bile obtožbe zoper Dušana Kričeja neosnovane.«    

 

Deli s prijatelji