MERJENJA

Viranta volivci ne podpirajo (pre)več

Objavljeno 16. januar 2012 11.48 | Posodobljeno 16. januar 2012 11.48 | Piše: T. L.

Njegova lista je izgubila največ, po anketi Dela pa je na prvem mestu Jankovićeva Pozitivna Slovenija, po raziskavi Slovenski utrip pa Janševa SDS.

Gregor Virant je rekorder med zaslužkarji

LJUBLJANA – Iskanje mandatarja je v polnem zagonu, medtem pa ankete in raziskave merijo razpoloženje med volivkami in volivci. Tako po anketi Dela še vedno vodi Jankovićeva Pozitivna Slovenija z 21,5 odstotka podpore vprašanih, sledi ji SDS z 18,6 odstotka podpore, na tretjem mestu pa je stranka SD z 11,2 odstotka. Največji zdrs podpore pa je opazen pri Listi Virant in stranki DeSUS.

Virantova lista je namreč pred dvema mesecema prejela 18,8 odstotka, v januarskem merjenju pa le pet odstotkov. DeSUS je v anketi prejel le 2,8 odstotka glasov, kar pomeni, da se po tokratnih izidih sploh ne bi uvrstil v državni zbor. V primerjavi s preteklim mesecem se je podpora malenkostno zmanjšala stranki SLS (s 5,9 na 5,7 odstotka), zvišala pa NSi (s 3,5 odstotka na 4,8).

Pozitivni Sloveniji se je podpora v primerjavi s prejšnjim mesecem nekoliko zvišala (za 0,3 odstotne točke), stranki SDS pa nekoliko znižala (za 1,2 odstotne točke). Podpora se je zvišala tudi stranki SD (z 10 na 11,2 odstotka).

FUDŠ: SDS na prvem mestu, v parlament le štiri stranke 

V nasprotju z anketo Dela pa raziskava Fakultete za uporabne družbene študije (FUDŠ) Slovenski utrip na prvo mesto postavlja stranko SDS Janeza Janše, poročajo Finance. Raziskava kaže, da SDS podpira 16 odstotkov vprašanih, medtem ko se je Lista Zorana Jankovića s 15-odstotno podporo uvrstila na drugo mesto. Parlamentarni prag bi prestopili še SD in SLS, prva z osemodstotno in druga s štiriodstotno podporo. DeSUS in Listo Virant podpirajo le trije odstotki vprašanih.

Nobene parlamentarne stranke ne bi volilo 20 odstotkov vprašanih, medtem ko jih 17 odstotkov ne ve, koga bi volilo. 

Deli s prijatelji