REZI

Virant ve, kje iskati rezerve – v javnem sektorju

Objavljeno 03. april 2014 16.13 | Posodobljeno 03. april 2014 16.13 | Piše: STA, P. J.

»Verjemite, v ožjem in širšem javnem sektorju je še dovolj možnosti za prihranke,« je poudaril Virant.

Gregor Virant (DL).

LJUBLJANA – »Povišanja davka na dodano vrednost ne bo, saj mu DL nasprotuje in tudi v državnem zboru ta davek ne bi dobil podpore,« je po današnji seji vlade za medije povedal predsednik DL Gregor Virant. Rešitve bo tako treba iskati na odhodkovni strani. Po Virantovi oceni je v javnem sektorju »še dovolj možnosti za prihranke«.

Ve, kje iskati

Virant je pojasnil, da je s smerjo razprave o zapolnitvi proračunske luknje, ki je nastala zaradi razveljavitve nepremičninskega davka, »zelo zadovoljen«. Da povišanja davka na dodano vrednost ne bo, je po njegovih besedah zdaj že realnost.

Po oceni Viranta se tudi premierka Alenka Bratušek zaveda vprašljivosti dviga DDV, zato meni, da bodo prihodnji ukrepi usmerjeni v iskanje denarja »tam, kjer je«, torej na odhodkovni strani. »Verjemite, v ožjem in širšem javnem sektorju je še dovolj možnosti za prihranke,« je poudaril Virant. Po njegovi oceni bo tudi te ukrepe mogoče izvesti tako, da »posegi v pravice ne bodo potrebni; niti v pravice javnih uslužbencev niti v pravice upokojencev«.

Iščejo soglasje

O konkretnih alternativnih rešitvah Virant še ni govoril, saj je po njegovih besedah zdaj na potezi minister za finance Uroš Čufer. »Mislim, da bomo lahko našli soglasje okoli njih,« je pojasnil. Kot je še napovedal, se bo v naslednjih dneh koalicija še enkrat sešla, rešitev pa naj bi našli v tednu ali desetih dneh.

Koalicijske stranke do zdaj niso našle skupnega jezika glede nadomestitve izpada proračunskih prihodkov, ki je nastal zaradi razveljavitve zakona o davku na nepremičnine na ustavnem sodišču. Finančni minister Čufer je sprva ocenil, da se bo težko izogniti kombinaciji dviga davka na dodano vrednost (DDV) in dodatnih varčevalnih ukrepov. A v DL so takoj izrazili nasprotovanje dvigu DDV, v Desusu pa posegom v pokojnine.

Deli s prijatelji