OPTIMIST

Virant: Ustavna večina še nikoli ni bila tako blizu

Objavljeno 04. januar 2013 12.01 | Posodobljeno 04. januar 2013 12.02 | Piše: P. J.

Ob 12. uri se bo na delovnem sestanku srečal s poslanci in jim predstavil spremenjeni predlog.

Gregor Virant (DL).

LJUBLJANA – Predsednik državnega zbora (DZ) Gregor Virant je pred srečanjem z voditelji poslanskih skupin in poslancev narodne enotnosti optimističen in meni, da je ustavna večina za referendumske spremembe dosegljiva.

O spremembah drugega odstavka 90. člena ustave bo Virant razpravljal tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Ustavna komisija naj bi o predlogu odločala 10. januarja.

Strokovna skupina je predlagala drugačne spremembe, kot so bile sprva predvidene. »Namesto kvoruma za veljavnost referenduma pa zavrnitveni referendum. Zakon bi bil na referendumu zavrnjen, če bi proti njemu glasovala večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti glasuje najmanj četrtina vseh volivcev,« so zapisali na spletni strani Državljanske liste. 

Predsednik DZ naj bi tako danes poslancem predstavil spremenjeni predlog strokovne skupine. Po tem predlogu na referendumu ne bi mogli odločati o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč (o zakonih o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter o zakonu, ki se sprejema za izvrševanje državnega proračuna, o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb in zakonih, ki odpravljajo neustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo neustavnost).

Deli s prijatelji