GLASOVANJE

Virant uspešno prestal interpelacijo

Objavljeno 13. december 2013 23.09 | Posodobljeno 13. december 2013 23.23 | Piše: STA, Ma. F., A. L.

Proti njegovi razrešitvi je glasovalo 47 poslank in poslancev, za pa 36.

Gregor Virant se je v intervjuju za Delo dotaknil tudi prijetja Hilde Tovšak.

LJUBLJANA – Državni zbor ni podprl zahteve opozicijskih SDS, SLS in NSi za razrešitev notranjega ministra Gregorja Viranta. Proti njegovi razrešitvi je glasovalo 47 poslank in poslancev, za pa 36, prisotnih je bilo 85 poslancev.

Zaradi Bratuškove

Čeprav je vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer napovedal, da Virantove razrešitve ne bodo podprli, so se v zadnjih dneh zaradi preiskave pri obrambnem ministru Romanu Jakiču pojavljala ugibanja, kako bodo ob glasovanju dejansko ravnali posamezni poslanci te stranke. Poslanec Peter Vilfan je med obrazložitvijo glasu napovedal, da se bo vzdržal, a na koncu so proti Virantovi razrešitvi glasovali vsi navzoči poslanci največje parlamentarne stranke. Vilfan je še pojasnil, da interpelacije ne bo podprl zaradi predsednice vlade Alenke Bratušek. Pred tem je povedal, da vsak poslanec lahko sam odloča s svojo glavo in da ne gre za kolektivne zadeve.

Očitki opozicije

V opoziciji so ministru očitali poskuse ogrožanja sistema lokalne samouprave, predvsem v luči njegovih napovedi ukinjanja občin in sprememb njihovega financiranja. Opozarjali so, da zakon o odškodninski shemi za izbrisane ne definira jasno finančnih posledic, sporen pa je tudi z vidika pravičnosti do tistih, ki so svoj status uredili pravočasno.

Prav tako je bil eden njihovih očitkov sklepanje škodljivih dogovorov s sindikati, tako ko gre za višja izplačila solidarnostnih pomoči in jubilejnih nagrad članom reprezentativnih sindikatov kot za izplačilo visokih zamudnih obresti, ki jih bo država javnim uslužbencem morala izplačati skupaj s premalo izplačanimi plačami. Vpraševali so ga tudi o nakupu poceni vozovnic pri Adrii Airways.

Potem ko je poslanec SDS Franc Breznik naštel, kaj vse je zameril Virantu, ni povedal, kako bo glasoval. Takrat predsedujoča Renata Brunskole je duhovito pripomnila, da ni čisto prepričana, kako bo glasoval.

Še bo hiperaktiven

Na razpravo se je odzval tudi minister Virant. »Današnja razprava je potrdila, da so bile odločitve, ki sem jih vlekel, prave odločitve. Če nekateri pričakujete, da bom v naslednjem obdobju manj hiperaktiven, ne bom,« je povedal. Virant je vse očitke zavrnil kot v celoti neutemeljene. »Vse, kar mi očitate, so v resnici dosežki, na katere sem ponosen,« je poudaril in dodal, da na ministrstvu za notranje zadeve delajo na polno in problemov ne pometajo pod preprogo. Interpelacijo pa bi zaslužil ravno v primeru, če tega, kar mu očita opozicija, ne bi storil.

Stopila mu je v bran

V bran mu je stopila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek. Vprašala se je, kako lahko minister s predlogom za zmanjšanje števila občin in spremembo njihovega financiranja ogroža sistem lokalne samouprave. Nič namreč še ni bilo sprejetega niti predlaganega, stekla je le razprava.

Za Bratuškovo razlog za interpelacijo ne morejo biti niti očitki glede podpisa dveh sporazumov s sindikati, saj se mu s tem v bistvu očita, da se trudi najti skupni jezik s sindikati. Predlagatelji pa naj se vprašajo, koliko so stale napačne odločitve, ki so bile narejene brez dogovora s sindikati in jih je sodišče razveljavljalo.

Deli s prijatelji