KRŠITVE ZAKONA

Virant: Ugotovitve KPK terjajo odstop Janše in Jankovića

Objavljeno 08. januar 2013 16.30 | Posodobljeno 08. januar 2013 16.51 | Piše: A. L., STA

Po njegovem je nesprejemljivo, da ne spoštujeta zakona o poročanju o premoženju in da komisiji nista znala pojasniti izvora premoženja.

Predsednik državnega zbora in prvi mož državljanske liste Gregor Virant.

LJUBLJANA – Ugotovitve protikorupcijske komisije glede premierja in predsednika SDS Janeza Janše ter prvaka PS Zorana Jankovića so tako obremenjujoče, da terjajo njun odstop z javnih funkcij, meni predsednik DZ Gregor Virant. Po njegovem je nesprejemljivo, da ne spoštujeta zakona o poročanju o premoženju in da komisiji nista znala pojasniti izvora premoženja.

Virant: Dobro je, da je pri petih predsednikih vse v redu

Dobro pa je, pravi predsednik DZ in prvak DL Virant, da se je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) lotila preverjanja premoženjskega stanja najvišjih politikov v državi, in tudi to, da je pri petih predsednikih strank vse v redu.

Po Virantovih besedah bodo ugotovitve gotovo imele politične konsekvence, toda zdaj sta na potezi Janša in Janković. »Drugi se bomo odločali po njuni odločitvi,« je dejal Virant. Na vprašanje, ali lahko vse to ogrozi koalicijo, je odgovoril, da ni on tisti, ki se mora o tem odločati, ampak sta na potezi Janković in Janša. Priložnost za pojasnila pa je bila po Virantovem mnenju sicer predvsem pred KPK.

Odstop. Druge možnosti ni

Če Janković in Janša ne odstopita, pa je to zdaj, »ko je zaupanje v politiko že tako na nizki točki, katastrofalno sporočilo«, še meni Virant in dodaja, da druge možnosti dejansko ni.

Danes ob 17. uri se sicer sestane koalicijski vrh, ko lahko pričakujemo že prvo soočenje koalicijskih partnerjev tudi na to temo. Pred koalicijskim vrhom je pričakovati še odzive predsednika SLS Radovana Žerjava, prvaka Desusa Karla Erjavca in predsednice NSi Ljudmile Novak.

Pojasnil Janše in Jankovića niso sprejeli

Protikorupcijska komisija je pri nadzoru premoženja predsednikov strank ugotovila, da sta predsednika SDS Janez Janša in PS Zoran Janković kršila protikorupcijsko zakonodajo. Kot ugotavlja komisija, Janković ni prijavil za najmanj 2,4 milijona evrov premoženja, prav tako je del finančnih prilivov prispel na njegov osebni bančni račun iz naslova verižnih transakcij, ki so se začele v podjetju Grep. Za Janšo pa ugotavlja, da se mu je premoženje nepojasnjeno povečalo za 210.000 evrov.

Protikorupcijska komisija je pogovor s predsednikom največje koalicijske stranke in vlade Janšo opravila v začetku septembra lani, s predsednikom največje opozicijske stranke Jankovićem pa tri mesece pred tem.

Deli s prijatelji