NA KOŽO

Virant spet išče 
super formulo

Objavljeno 20. marec 2014 23.20 | Posodobljeno 20. marec 2014 23.21 | Piše: Jadran Vatovec

KPK bi lahko samo Virantu vnaprej poslala spremembo ugotovitev glede vozovnic.

Jadran Vatovec.

Ali bo notranji minister dr. Gregor Virant odstopil, ta hip ne ve niti premierka mag. Alenka Bratušek, ki pa daje vtis, da je zanjo pomembno zgolj to, da koalicija (še) ne bi razpadla. Lahko je skoraj ali tik pred razpadom, samo razpasti ne sme. Ker? Ne, ne zaradi interesov vladnih strank in njihovih funkcionarjev, če ste morda na to pomislili: zaradi državljanov! Vse, kar se vlada trudi ohraniti ali obdržati pod nadzorom (v oblasti), je menda v naše dobro. Mar tega še niste zaznali na svoji koži oziroma v svojih žepih?

Dr. Virantu bi se bilo bržda laže znova (čeprav osebno in brez slabe vesti) dogovarjati s predstavniki Adrie Airways za poceni vozovnice kot pa priznati, da je kot politik res storil vnebovpijočo, nedopustno napako, in se zdaj, ker so ga ujeli s spuščenimi hlačami (ker so v javnost pricurljali dokazi o neznosni lahkosti njegovega dogovarjanja z letalskim prevoznikom), mora strinjati s tistimi, ki pravijo, da najbrž tudi sam vidi, kaj mu kaže storiti. Mogoče bi bilo vsem skupaj (koalicijskim partnerjem, Adrii Airways, vsega hudega vajenim volivcem) laže, če bi si notranji minister spet izmislil neko matematično formulo, s katero bi utemeljil, da, če za nazaj pragmatično doplača vsaj delno razliko do polne cene letalskih vozovnic, si bo s tem brez težav kupil odpustek? Z matematiko se je namreč enkrat že rešil iz zadrege. Takrat nam je nazorno dokazal, da nadomestilo, ki ga po prenehanju opravljanja neke funkcije smejo prejemati nekdanji funkcionarji, sicer ni zakonska obveza, je pa nadvse priročna možnost, ki jim prav pride, če nimajo drugih virov za preživetje. No, tudi če jih imajo. Čeprav je iz proračuna prejel približno 66.000 evrov bruto nadomestila, je državi vrnil manj kot 19.000 evrov. Super formula!

Razplet bo odvisen tudi od KPK. Od tega, ali bo obnovila postopek proučitve Virantovega primera in kako. Kaj pa, če bi KPK le Virantu vnaprej in »v vednost« poslala spremembo svojih ugotovitev? Kot je storila takrat, ko mu je Zaključno poročilo o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank poslala še prej, preden sta bila z vsebino svoje obsodbe seznanjena Janez Janša in Zoran Janković. 

Deli s prijatelji