JAVNI SEKTOR

Virant in sindikati ostajajo na različnih bregovih

Objavljeno 15. maj 2014 22.46 | Posodobljeno 15. maj 2014 23.24 | Piše: STA, Mo. S.

Vladni in sindikalni pogajalci začenjajo pogajanja o varčevalnih ukrepih v javnem sektorju za leto 2015.

Gregor Virant.

LJUBLJANA – Vlada in sindikati javnega sektorja niso dosegli premikov o ukrepih za leto 2015. Vladna stran vztraja pri podaljšanju veljavnih ukrepov. O tem so se nekateri sindikati pripravljeni pogovarjati, ne želijo pa dodatnega zmanjševanja zaposlenih, a po oceni vlade, ki opravlja tekoče posle, bi moralo biti zmanjšanje števila zaposlenih okoli dveodstotno.

V proračunu za prihodnje leto je v primerjavi z letos predvidena za tri odstotke manjša masa za plače v javnem sektorju, ob tem da bi brez drugačnega dogovora konec leta prenehala veljati večina aktualnih ukrepov za obvladovanje plačne mase. Po izračunih naj bi triodstotno zmanjšanje plačne mase znašalo približno 83 milijonov evrov.

Virant: Zmanjšati je treba število zaposlenih

Po okoli treh urah današnjih pogajanj je glavni vladni pogajalec in notranji minister, ki opravlja tekoče posle, Gregor Virant ponovil, da je ideja vlade podaljšanje zdaj veljavnih ukrepov. Cilj triodstotnega zmanjšanja plačne mase pa bi dosegli s postopnim zmanjševanjem števila zaposlenih. Znova je poudaril tudi, da to nikakor ne pomeni nižanja plač ali katere koli druge pravice javnih uslužbencev, temveč tako imenovano mehko metodo zmanjševanja števila zaposlenih, torej z nenadomeščanjem, popravki sistemizacij, racionalnejšim upravljanjem dežurstev, nadur ...

Po trenutnem dogovoru se sicer število zaposlenih v javnem sektorju zmanjšuje za en odstotek na letni ravni. Na vprašanje, za koliko odstotkov bi se torej število zaposlenih moralo po novem zmanjševati, da bi vlada dosegla proračunski cilj, Virant konkretno ni želel odgovoriti. »Pred nami so še zelo dolga pogajanja,« je dejal, a hkrati pojasnil, da bi po njihovem mnenju v prihodnjem letu moralo zadoščati zmanjševanje števila zaposlenih »tam nekje okrog dveh odstotkov«.

O številu zaposlenih se ne bodo pogajali

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je ocenil, da se vladna ideja o podaljšanju trenutno veljavnih ukrepov »delno tepe z ambicijo« triodstotnega zmanjšanja plačne mase. Po njihovi presoji namreč to ni mogoče in bi vlada morala ta cilj opustiti. O dodatnem znižanju plač ali zmanjšanju števila zaposlenih se namreč v konfederaciji niso pripravljeni pogovarjati, predmet pogajanj je lahko le podaljšanje ukrepov, je zatrdil.

Po drugi strani pa je vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič, kot je dejal, zelo razburjen: »Ponavlja se star vzorec. Naštel bi lahko področja, kjer se je v tej državi naredilo premalo, zdaj pa želijo spet posegati v javni sektor.« Kot je še pojasnil, je vladi postavil pogoje in tudi naštel konkretne segmente, kjer bi morali narediti več, denimo na področju javnih naročil in davčnih oaz. »Če to ne bo izpolnjeno, mene in najbrž še koga drugega zraven pri pogajanjih ne bo,« je še povedal in pristavil, da bo več jasno v novem krogu pogajanj, ki so predvidena za prihodnji teden.

Deli s prijatelji