MATEMATIKA

Virant sešteva, a mu vedno manjkata dva poslanca

Objavljeno 08. julij 2012 12.58 | Posodobljeno 08. julij 2012 12.58 | Piše: D. P., STA

Predsednik državnega zbora bi rad prepričal stranki, ki ne podpirata sprememb.

Virantu podpora javnosti upada

LJUBLJANA – Predlog ustavne spremembe referendumske ureditve bo v začetku prihajajočega tedna pripravljen, ponujen v podpis vsem parlamentarnim strankam ter vložen v parlamentarno proceduro. Predsednik državnega zbora Gregor Virant pričakuje podpis petih parlamentarnih strank, z izjemo Pozitivne Slovenije (PS) in NSi.

Prepričevanje za dva glasova

Virant je spomnil, da imajo brez največje in najmanjše parlamentarne stranke za to ustavno spremembo zagotovljenih 58 poslanskih glasov, torej dva premalo. Zato bodo morali po njegovih besedah »opraviti še temeljita prepričevanja, da bi to ustavno spremembo podprli vsaj nekateri poslanci PS ali NSi«.

Podobno kot fiskalno pravilo

Spremembi referendumske ureditve je vseskozi kazalo bolje kot podpori drugim predlogom ustavnih sprememb. Premier Janez Janša pa je po sestanku z vodji parlamentarnih strank konec junija pojasnil, da tudi za to ustavno spremembo ni potrebne večine v državnem zboru, vsaj ne v potrebnem času za Slovenijo. Predlog, o katerem je večina strank z izjemo NSi sicer že dosegla načelno soglasje, tako doživlja podobno usodo kot vnos fiskalnega pravila v ustavo. Pozitivna Slovenija je namreč nekoliko spremenila stališče. Predlagala je, da bi spremembe referendumske ureditve stopile v veljavo šele 1. januarja 2015.

NSi je podporo predlogu ustavne spremembe, ki so jo na načelni ravni uskladile vse druge stranke, odrekla, ker ne soglaša s 35-odstotnim kvorumom.

Deli s prijatelji