INTERPELACIJA

Virant se zagovarja tudi zaradi javnega sektorja

Objavljeno 13. december 2013 15.11 | Posodobljeno 13. december 2013 15.13 | Piše: STA, P. J.

Vprašujejo ga tudi o letalskih vozovnicah in večanju birokratskega ter javnega sektorja.

Gregor Virant odgovarja na očitke.

LJUBLJANA – Državni zbor nadaljuje prekinjeno razpravo o delu notranjega ministra Gregorja Viranta. Obravnavi interpelacije so že v četrtek namenili osem ur, približno toliko časa imajo na voljo tudi danes, ko je Virant poslankam in poslancem odgovarjal tudi na vprašanja o javnem sektorju.

Rezerve je treba izkoristiti

Virant je poudaril, da zavrača umetno ustvarjanje razdora med javnim in zasebnim sektorjem, saj sta oba enako pomembna. Izpostavil je, da so od začetka plačne reforme leta 2002 plače v javnem sektorju ostale realno na približno enaki ravni, v gospodarstvu pa so realno zrasle za približno 20 odstotkov. Napaka pa je bila, da se v času krize rast števila zaposlenih v javnem sektorju ni ustavila. V zdravstvu, šolstvu, sociali, kulturi je njihovo število naraslo za nekaj tisoč, kar je povečevalo plačno maso.

Minister sicer ocenjuje, da slovenski javni sektor in javna uprava nista kritično velika, imata pa rezerve, ki jih je treba izkoristiti. Napovedal je, da bodo še naprej vztrajali pri politiki zmanjševanja števila zaposlenih v javnem sektorju po mehki poti, v letu 2015 pa naj bi s sindikati stekli pogovori tudi o zmanjševanju števila zaposlenih, ki bi preseglo zdaj predvideni odstotek na letni ravni.

Če bodo striktni, bi lahko javni sektor v nekaj letih zmanjšali za pet, deset odstotkov, pravi Virant. Sam bo poskrbel za področje državne uprave, kjer se je število že zmanjšalo, drugi resorni ministri pa bodo morali skrbeti, da bo tako tudi na drugih področjih, v šolstvu, zdravstvu, kulturi, socialnem varstvu. Sicer pa naj bi se po njegovih napovedih na pogovorih s sindikati, ki naj bi se začeli februarja prihodnje leto, v okviru ukrepov za obvladovanje plačne mase v letu 2015, pogovarjali še o kakšnih drugih ukrepih, med možnostmi je omenil višino plač in nekatere pravice. Ob tem je napovedal pogovore o spremembah v plačnem sistemu. Kot je dejal, je že pripravljen osnutek sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki gredo v smeri poenostavitve plačnega sistema in uvedbe več stimulativnih elementov. Poenostaviti želijo sistem nagrajevanja in ocenjevanja delovne uspešnosti ter preprečiti avtomatizme pri napredovanju, kar je zdaj ena od anomalij plačnega sistema.

Kritike na račun ministra

Na velik obseg javnega sektorja je med drugim opozoril nepovezani poslanec Ivan Vogrin. »Povišanje davkov in večanje birokratskega in javnega sektorja nas ne bo pripeljalo na pot, ki smo si jo zadali, da bi postali druga Švica,« je dejal.

Franc Bogovič (SLS) je ministra opomnil, da je ob primerjanju rasti plač v gospodarstvu in javnem sektorju pozabil povedati, da je v času krize propadla tekstilna, čevljarska in še kakšna industrija in je s tem izginil cel kup slabo plačanih delovnih mest, kar je prispevalo k dvigu povprečne plače v gospodarstvu.

Jožef Horvat (NSi) pa je ocenil, da ministrova pojasnila sploh niso povezana z očitki iz interpelacije. Sam pa še vedno ni dobil odgovora na konkretna vprašanja. Ministra je namreč danes znova vprašal, ali je kadar koli od Adrie Airways dobil ali kupil letalske vozovnice s posebnim popustom.

Sicer pa se je današnja razprava – zanjo je poslancem preostalo še več kot pet ur – večkrat znova vrtela tudi okoli vprašanj lokalne samouprave.

Deli s prijatelji