KOALICIJA

Virant se je odločil, da bo v novem letu bolj tiho

Objavljeno 03. januar 2012 14.18 | Posodobljeno 03. januar 2012 14.18 | Piše: T. L., STA

Žerjav: »Virantova stranka se mora odločiti, kaj pravzaprav hoče«

Družini Virant in Janković sta bili že doslej prepleteni tako s sorodstvenimi kot tudi s poslovnimi vezmi

LJUBLJANA – Predsednik Liste Virant Gregor Virant pred sestankom predsednikov treh strank – Liste Virant, SLS in DeSUS –, na katerem se bodo pogajali o usodi vlade narodne enotnosti, ni dajal konkretnih odgovorov, saj mu očitajo, da se preveč izpostavlja glede na dosežen volilni izid. »Smo relativno skromna stranka in temu primerno bom skromno tiho,« je svoje prihodnje ravnanje pojasnil Gregor Virant. Predsednik SLS Radovan Žerjav pa je dejal, da se bo Virantova stranka morala odločiti, »kaj pravzaprav hoče«.

Sredinski trojček, ki se je sestal okoli 12. uri, bo namreč preučil odgovore strank na pobudo za oblikovanje vlade narodne enotnosti. 

V SLS niso za vlado narodne enotnosti

Žerjav je po sestanku poslanske skupine SLS – ta se je sestala še pred pred sestankom omenjenega trojčka – potrdil, da vlade narodne enotnosti najverjetneje ne bo. Tega, kot je dejal, osebno niti ni pričakoval, so se pa po njegovih besedah o njej pogovarjali zato, ker so v stranki odprti za različne ideje.

Na vprašanje, kaj to pomeni za trojček omenjenih treh strank, je pojasnil, da se bodo o tem dogovorili na sestanku, ki pravkar poteka. Po njegovem mnenju se bo moral predvsem Gregor Virant najprej odločiti, kaj »pravzaprav hoče in kam želi iti, potem pa bomo videli, kako naprej«. »Ker pogajati se na tri strani verjetno ne bo šlo,« je dejal.

Žerjav se čaka na srečanje z Janšo

Žerjav sicer pričakuje, da bo mandat za sestavo vlade dobil Zoran Janković, ob tem pa napoveduje, da Jankovića v stranki ne bodo podprli. S predsednikom SDS Janezom Janšo pa se, kot je dejal, še ni sestal.

Žerjav je še pojasnil, da je za danes predvideni sestanek z Zoranom Jankovićem odpovedal zato, ker so Jankoviću v zvezi z vstopom v koalicijo »svoje že povedali« in mu ne želijo »dajati nekih lažnih upanj«. O tem so Jankovića obvestili pisno. Izjavo o predlogu vlade narodne enotnosti so sicer danes napovedali še v NSi in SD.

 

Deli s prijatelji