PRED INTERPELACIJO

Virant se javno vprašuje, ali PS res vodi Janković

Objavljeno 02. april 2014 21.02 | Posodobljeno 02. april 2014 21.02 | Piše: STA, Mo. S.

Notranji minister in predsednik DL Gregor Virant je s finančnim ministrom Urošem Čuferjem sestankoval o dvigu DDV, a do oprijemljivih ugotovitev očitno nista prišla.

Gregor Virant in Zoran Janković.

LJUBLJANA – Tudi po sestanku finančnega ministra Uroša Čuferja z DL je napovedani dvig DDV vprašljiv. Čufer ni želel dajati izjav (»Saj veste, da vam ne bom nič povedal.«), DL pa vztraja, da je dvig DDV nesprejemljiv ukrep.

Prvak DL Gregor Virant meni, da se Čufer »intimno strinja«, da je treba narediti čim več na odhodkovni strani, a verjetno ocenjuje, da je v tej vladi to težje kot dvigovati davke. »To pa je točno tisto, kar DL moti,« dodaja. Pojasnil je, da so se z ministrom le pogovarjali in izmenjali stališča, pri tem pa je njegova stranka Čuferja seznanila s »čvrstim stališčem, da bi bil še en dvig DDV v tem trenutku nesprejemljiv«.

Na vprašanje, ali Čufer še vedno vztraja pri dvigu DDV in katere možne odhodkovne ukrepe jim je predstavil, Virant ni želel odgovoriti. Dejal je le, da so Čuferju tudi sami predstavili ideje, kaj bi se dalo postoriti na odhodkovni strani, a mu obenem jasno povedali, da je na potezi finančno ministrstvo. Kot alternativne ukrepe je sicer omenil subvencije, ki so se velikokrat izkazale kot neučinkovite, pri podjetjih v državni lasti pa je po njegovem mnenju treba pogledati, ali imajo kaj likvidnih sredstev na računih in ali v resnici ves dobiček vplačujejo v proračun države. Tako še vedno ni jasno, kakšne ukrepe – če sploh – bo vlada sprejemala na četrtkovi seji.

Nesprejemljivo bi bilo, če ga ne bo podprli

Znova pa se ni mogel izogniti vprašanjem o interpelaciji, ki ga kot notranjega ministra čaka v petek. Podpreti jo namreč utegnejo vsaj trije poslanci PS: Jožef Kavtičnik, Tina Komel in Stanko Stepišnik. Slišati je tudi razmišljanja, da bi največja vladna stranka glasovanje obstruirala ali se vzdržala. »Mislim, da bi bilo to zelo čudno sporočilo in da bi resno, resno ogrozilo nadaljnje delovanje koalicije,« je bil jasen Virant, hkrati pa je poudaril, da je treba počakati na petek. Se mu pa zdi v vsakem primeru »popolnoma nesprejemljivo«, da največja koalicijska stranka ne bi podprla ministra in hkrati predsednika druge koalicijske stranke.

S tem se po njegovi oceni odpira tudi vprašanje, ali je PS bolj pod vplivom svojega prvega predsednika Zorana Jankovića ali jo dejansko vodi premierka Alenka Bratušek.

Deli s prijatelji