SEJA VLADE

Virant: Samostojnim podjetnikom smo prihranili 600 evrov letno

Objavljeno 03. oktober 2013 16.18 | Posodobljeno 03. oktober 2013 16.41 | Piše: T. L.

Gantarjev interventni zakon je sprejet, Virant ni povsem zadovoljen, kljub temu pa je v primerjavi s prvotnim predlogom na letni ravni samostojnim podjetnikom prihranil 600 evrov.

Gregor Virant se je v intervjuju za Delo dotaknil tudi prijetja Hilde Tovšak.

LJUBLJANA – Novela zakona o dostopu do informacij javnega značaja širi krog zavezancev na podjetja v večinski javni lasti, s čimer se manjša verjetnost korupcije in netransparentnega poslovanja, je na tiskovni konferenci po seji vlade povedal minister za javno upravo Gregor Virant. Z novelo zakona se tako obveznost posredovanja teh informacij razširila tudi na podjetja v neposredni ali posredni večinski lasti države ali lokalnih skupnosti. O korupciji namreč pričajo številne opravljene raziskave (denimo Ernst & Young), je povedal Virant, državljani pa imajo pravico vedeti, kaj se dogaja v podjetjih v posredni ali neposredni večinski državni oziroma lokalni lasti, kako poslujejo, kakšne posle sklepajo, kakšni so prejemki in bonitete članov uprav in nadzornih svetov. 

Podjetja obvezno v Supervizorju

Zakon se bo sprejemal po običajni poti. Če bo sprejet, bo začel veljati kmalu, po Virantovih pričakovanjih že v začetku prihodnjega leta. Za podjetja v stoodstotni državni ali lokalni lasti pa bo obvezna vključitev v aplikacijo Komisije za preprečevanje korupcije Supervizor, ki zdaj omogoča spremljanje vseh transakcij javnega sektorja. Po novem bo torej mogoče spremljati tudi vse transakcije podjetij v popolni lasti države ali občin, kjer se po Virantovih besedah lahko izgublja veliko denarja, posredno tudi proračunskega.

Virant o interventnem zakonu: Ni zmagovalca niti poraženca

Vlada je sprejela enotni dokument za zagotovitev boljšega poslovnega okolja in dvig konkurenčnosti gospodarstva, je še povedal minister. Na dodatna vprašanja, ali je vlada razpravljala o višini minimalne plače, je Virant odvrnil, da o tem vlada ne bo razpravljala, sploh ne, če njena višina ne bo usklajena s socialnimi partnerji. 

Glede interventnega zakona oziroma zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je bil soglasno sprejet, je Virant dejal, da ni zmagovalca niti poraženca. Dodal je, da so v stranki veseli, »da so samostojne podjetnike razbremenili in v primerjavi s prvotnim predlogom na letni ravni samostojnim podjetnikom prihranili 600 evrov«. Virant je ponovil, da problema javne zdravstvene blagajne ni mogoče rešiti le z dvigovanjem davkom in prispevkov. 

Če pride Janković, Virantovi gredo

Na vprašanje, ali je današnja seja vlade potekala kaj drugače zaradi predčasnega odhoda Alenke Bratušek in dogajanja v največji vladni stranki, je Virant odgovoril nikalno. Dejal je, da je seja potekala povsem običajno. V primeru Jankovićevega vzpona na čelo Pozitivne Slovenije Virant vztraja pri tem, da njegova stranka stališča ne bo spreminjala in da kalkulacij ne bodo delali, in pika. 

Deli s prijatelji