BREZKOMPROMISNO

Virant: Rezi bodo, koalicija naj pozabi na strankarski prestiž

Objavljeno 30. maj 2013 18.19 | Posodobljeno 30. maj 2013 18.19 | Piše: STA, T. L.

Obetajo se železni ukrepi: pri rebalansu proračuna vlada ne bo smela odstopiti niti za evro, napoveduje minister.

Gregor Virant.

LJUBLJANA – Dodatni rezi v javno porabo bodo tudi po mnenju ministra Gregorja Viranta nujni. A ti utegnejo zaradi različnih strankarskih pogledov povzročiti trenja v koaliciji. Desus nasprotuje posegom v pokojnine, SD ni navdušen nad privatizacijo. A Virant svari: »Koalicija mora biti enotna in pozabiti na strankarski prestiž.«

Skrivnosten, kje bo vlada zarezala

Minister za notranje zadeve in javno upravo Virant po seji vlade sicer ni želel povedati, na katera področja bodo segli nadaljnji ukrepi, posvaril pa je, da bo v javno porabo treba rezati na številnih področjih. Sam je bolj zavzet za iskanje rezerv na odhodkovni strani kot pa za uvedbo kriznega davka.

Železna disciplina pri zmanjševanju števila uslužbencev

Glede plač javnih uslužbencev je zadeva po njegovih besedah zaprta, zato pa izpostavlja »železno disciplino« pri zmanjšanju števila javnih uslužbencev. Tega se bodo po njegovih besedah morali držati vsi resorji. Kot je pojasnil, bodo ostali pri načrtovanem zmanjšanju števila zaposlenih za en odstotek letno, kar pomeni 50 milijonov evrov na letni ravni.

Izpostavil je še ukrepe pri javnih naročilih. Pri tem je treba po Virantovem mnenju zlasti debirokratizirati sistem oddajanja naročil, kar pomeni, da bi se izbral najugodnejši ponudnik. Poleg tega je po njegovih besedah treba usposobiti ljudi, ki oddajajo javna naročila in jih je mogoče tudi nagraditi, če privarčujejo.

V načrtu zmanjševanje števila občin

Med nujnimi ukrepi je tudi zmanjševanje števila občin, čeprav po Virantovih besedah koalicija o tem še nima konkretnega načrta. Po njegovih ocenah bi v Sloveniji lahko shajali približno s sto občinami. Kot pravi, bi morali določiti, da je kriterij za občino najmanj 5000 prebivalcev, ostale pa bi preprosto ukinili oziroma združili z večjimi. Na ministrstvu za javno upravo bodo, kot je napovedal Virant, naredili tudi simulacijo, kaj bi tak kriterij prinesel.

Zmanjševanje števila občin bi bilo po Virantovih ocenah smiselno še pred naslednjimi lokalnimi volitvami, ki bodo prihodnje leto. Ob tem pa ocenjuje, da ni pravi trenutek za ustanavljanje pokrajin, ker se vsi bojijo, da bi to prineslo še dodatne stroške.

Rebalans proračuna: odstopanj ne bo niti za evro

Pojasnil je še, da ima vlada zastavljen rebalans proračuna, ki ga bo državni zbor sprejel predvidoma na julijski seji. Primanjkljaja je za 1,5 milijarde evrov, je povedal in dodal, da ne bodo smeli odstopiti niti za evro.

Minister za notranje zadeve in javno upravo se je dotaknil tudi privatizacije, o čemer se bo koalicija usklajevala danes pozno popoldne. Predlog za prodajo 15 podjetij je vlada že poslala v državni zbor, o njem morajo poslanci po Virantovem mnenju glasovati do poletja.

Spomnil je, da ima s privatizacijo težave koalicijska SD. Po Virantovih besedah prav gotovo ni dobro, da tako močna koalicijska stranka, kot je SD, nasprotuje nekaterim projektom, ki so nujno potrebni, da državo »spravimo v red«. Zato upa, da bodo to »dojeli in razumeli« ter te projekte podprli.

Deli s prijatelji