KONEC KRIZE?

Virant: Problemi z imenovanjem nove vlade niso izginili

Objavljeno 15. marec 2013 21.03 | Posodobljeno 15. marec 2013 21.03 | Piše: P. J.

Tako Virant kot Alenka Bratušek trdita, da je politične krize v Sloveniji konec.

LJUBLJANA – »Svet stranke je v sredo sprejel odločitev, da vstopimo v vlado Alenke Bratušek. S tem se je končala dva meseca trajajoča politična kriza, ki jo je povzročila objava poročila KPK. Vzpostavljena je politična stabilnost, vlada pa bo imela priložnost, da postopno povrne zaupanje ljudi v institucije in politiko,« je v pismu članom in članicam Državljanske liste (DL) zapisal Gregor Virant.

Pojasnil je, da je mandatarki Alenki Bratušek dal obljubo, da se ne bodo pogajali s figo v žepu in da bodo z njo iskreno sedli za pogajalsko mizo. »Če ji tega zagotovila ne bi dali, ne bi privolila v kandidaturo, in še danes bi imeli na oblasti Janševo vlado s polnimi pooblastili.« Pogajanja je označil za odločna in odgovorna. Zapisal je, da če bi do predčasnih volitev prišli s prevaro in če bi po uspešnih pogajanjih zavrnili sodelovanje z vlado, bi bilo to povsem neresno – »upravičeno bi obveljali za nezanesljivo in neverodostojno stranko. Kdo bi pa sploh še kdaj želel sodelovati z nami?«

»Naredili smo torej pol koraka«

»Z vstopom v vlado smo odprli tudi pot do predčasnih volitev. V dogovoru o sodelovanju koalicijskih partneric je določeno, da bo predsednica vlade po enem letu v državni zbor vložila zaupnico, kar je edina ustavna pot do predčasnih volitev.« Prepričan je tudi, da so s tem, ko so vstopili v levosredinsko vlado, pokazali, da so sredinska stranka, ki se je sposobna pogovarjati tako z desnimi kot z levimi. Zapisal je tudi, da so dosegli še dve pomembni stvari – prvi, obremenjen s poročilom KPK, ni več predsednik vlade, drugi pa ni več predsednik stranke (ob tem je morda Virant pozabil, da Janković še ni odstopil, ampak 'se je le zamrznil', in da poročilo ne obremenjuje Jankovića kot predsednika stranke, ampak kot župana Ljubljane).

Dejal je sicer tudi, da etični problem še ni rešen, saj se PS in SDS od svojih predsednikov nista distancirala, Janković pa še vedno ostaja župan. »Naredili smo torej pol koraka, več v tej fazi ni bilo možno. Dokončno prečiščenje politike se bo zgodilo na volitvah, kjer – o tem sem prepričan – bodo ljudje sankcionirali korupcijo.«

Zapisal je še, da mu je žal, da Janez Šušteršič ni želel sodelovati s to koalicijo, in da je DL ponudil dobro ministrsko ekipo. »Za vse nas se začenja novo obdobje, v katerem nas čaka veliko težkih preizkušenj in novih izzivov. Ne slepimo se, da bodo že z imenovanjem nove vlade izginili problemi, ki so se v naši skupnosti kopičili in stopnjevali desetletja,« je še zapisal na koncu. 

Deli s prijatelji