SKRIVA JO

Virant prikriva, koga bo izločil

Objavljeno 15. oktober 2013 12.54 | Posodobljeno 15. oktober 2013 12.54 | Piše: Jadran Vatovec

Celo vladna pogajalka sme zase poiskati pravico na sodišču, četudi bi drugim hkrati zmanjšala plačo. Se jo bo razrešilo?

Notranji minister Gregor Virant bo menda mehko discipliniral državno sekretarko. Foto: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Še pred začetkom mrzličnih, bolje bi bilo reči vročičnih priprav na začetek pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja o morebitnem odlogu izplačila tako imenovane tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij je ena izmed članic vladne pogajalske skupine na ljubljanskem okrajnem sodišču vložila zahtevo za izvršbo. Tožnica pričakuje, da ji bo država v celoti izplačala tudi pripadajoče zamudne zakonite obresti. To je, ni nobenega dvoma, njena pravica.

Kaznovana 
bo »za potezo«

No, čeprav vodja vladne pogajalske skupine, notranji minister Gregor Virant, ne želi povedati, za katero državno sekretarko gre, saj bi razkritje njenega imena menda lahko pomenilo nedopusten poseg v varstvo osebnih podatkov, nam v isti sapi poskuša dopovedati, da se morajo slovenske javnosti zadovoljiti že s tem, da bo vladi predlagal, naj (državno) sekretarko izloči iz pogajalske skupine. Se pa, kot hkrati pravi, tudi strinja, da njena vložitev zahteve na sodišče ne more biti sporna: »Je pa kot članica pogajalske skupine, ki uveljavlja neko vladno politiko, potegnila potezo, ki je v očitnem nasprotju s to politiko.« Vladna pogajalska ekipa se bo v vsakem primeru še naprej trudila doseči, da bi se sindikati javnega sektorja strinjali z morebitnimi rezi v plače javnih uslužbencev. Res je, sindikati so v dobri veri že podpisali, da privoljujejo v zmanjšanje mase za plače, letos resda »le« za dodatnih 109 milijonov evrov, prihodnje leto pa za »malo več«, za 182.

Kaj pa na vse našteto pravi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja, svizovec Branimir Štrukelj? Da se zapletov zaradi razsodbe vrhovnega sodišča v prid izplačilu tretje četrtine za odpravo plačnih nesorazmerij najmanj do konca 2014 ne more oziroma ne sme reševati s posegi v plače.

V kakšni državi živimo? Čemu že je na lepem strogo varovana državna skrivnost celo podatek o tem, katero (državno) sekretarko izmed enajstih članic tako imenovane širše vladne pogajalske skupine bi rad razrešil minister Virant? Ker ne ve, ali jo bo lahko? Bo po novem strogo varovana skrivnost tudi ime njene naslednice? Zakaj potem kar ne spremenimo ustave in Republiko Slovenijo ne preimenujemo v Republiko Butale? Vsaj s Slovaško nas v tujini ne bi več zamenjevali.


Virant trčil ob policijski zid

Sindikat policistov Slovenije (SPS) je za svoje člane (prek pooblaščene odvetniške pisarne) vložil zahtevo za izplačilo »tretje četrtine nezakonito neizplačanih plačnih nesorazmerij z vsemi dodatki«, ki so vezani na osnovno plačo policistov (na premalo izplačano nočno delo, izmensko delo, položajni dodatek, vplačila v obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje itn.). Zahteva pa tudi izplačilo zakonitih zamudnih obresti. Najbrž ni treba posebno poudariti, da slovenska policija spada v ministrski resor za notranje zadeve, ki ga vodi predsednik vladne Državljanske liste Gregor Virant, ki je sicer, točno tako, tudi vodja vladne pogajalske skupine, ki naj bi sindikate javnega sektorja poskušala prepričati, naj popustijo in se odrečejo takojšnjemu izplačilu omenjene tretje četrtine. SPS ne namerava popuščati: »Ocenjujemo, da je bila odločitev (vrhovnega) sodišča jasna, izčrpana so tudi vsa izredna pravna sredstva. Drugačni dogovori niso mogoči in mi na njih ne pristajamo ...« Pooblaščeni odvetnik SPS je zato notranje ministrstvo že pozval, naj najpozneje v 15 dneh plača (poravna) plačna nesorazmerja in vse dolgove, ki so s prvimi povezani. Po 15 dnevih bo začel vlagati tožbe za posamezne člane SPS. 

 

Deli s prijatelji