ODLOČANJE

Virant pred kolegijem: Glavno besedo naj ima Cerar

Objavljeno 24. julij 2014 13.02 | Posodobljeno 24. julij 2014 13.02 | Piše: STA, P. J.

Premierka v odhodu naj bi Bruslju predlagala tri kandidate, med njimi naj bi bila tudi sama.

Gregor Virant.

LJUBLJANA – Notranji minister v odhodu Gregor Virant poudarja, da bi glavno besedo pri izbiri evropskega komisarja morala imeti zmagovalka parlamentarnih volitev SMC, Slovenija pa bi morala predlagati enega kandidata. Tako Virant ne bo podprl morebitnega paketa treh predlogov za komisarja, je povedal pred kolegijem pri premierki v odhodu Alenki Bratušek.

Virant s Cerarjem

V javnosti se namreč špekulira, da naj bi premierka v odhodu predlagala, da Slovenija v Bruselj pošlje tri predloge za evropskega komisarja, med katerimi naj bi bila tudi sama. A za zdaj tak predlog nima večinske podpore.

Virant sicer ni prepričan, ali bodo o tem odločali na današnji seji vlade, ki bo po kolegiju pri Bratuškovi. Če bi prišlo do takega predloga, se bo zavzel, da odločanje o tem odložijo. Razkril pa je, da se je o predlogu za evropskega komisarja pogovarjal tudi s predsednikom SMC Mirom Cerarjem in mu povedal, da bo na vladi pri odločanju o tem zagovarjal stališča SMC. Cerar, kot je še povedal Virant, mu ni izdal, koga vidi na komisarskem mestu.

Erjavec in Han brez izjav

Po Virantovih ocenah bi bilo neprimerno, če se Slovenija ne bi bila sposobna sama odločiti za kandidata za komisarja. »S tem bi se odrekli delu svoje suverenosti, to bi bil unikum, bili bi edina država, ki ne bi bila sposobna sama izbrati enega imena,« je še dejal Virant.

Na današnjem kolegiju pri premierki v odhodu se sicer pogovarjajo tudi o postopkih privatizacije, ki jih je vlada tik pred volitvami »zamrznila«. Virant je glasoval proti takemu sklepu, saj je bil po njegovem mnenju škodljiv, izrazito predvolilno motiviran, zato bi bilo najprimerneje, da ta sklep prekličejo in napako popravijo.

Kolegija se udeležujeta tudi predsednik Desusa Karl Erjavec in vodja poslancev SD Matjaž Han, ki pa izjav pred srečanjem nista dajala.

Deli s prijatelji