KOALICIJA

Virant potrdil: Gremo z Bratuškovo

Objavljeno 13. marec 2013 23.04 | Posodobljeno 14. marec 2013 00.31 | Piše: P. J.

Državljanska lista je po dolgem sestankovanju sprejela povabilo v vlado Alenke Bratušek.

Gregor Virant.

LJUBLJANA – Državljanska lista (DL) vstopa v koalicijo Alenke Bratušek, je po današnji seji sveta sporočil predsednik stranke Gregor Virant. Ker so se pogovori v DL zavlekli, so prestavili tudi podpis koalicijske pogodbe. Predsedniki Pozitivne Slovenije (PS), SD, Desusa in DL so koalicijsko pogodbo podpisali ob 23.20. Janez Šušteršič, ki je bil vseskozi proti vstopu DL v vlado s PS, je po odločitvi sveta odstopil z mesta podpredsednika DL, a ostaja član stranke.

»Zoran Janković je naredil korak, zaradi katerega smo danes tu, in če bi se on obnašal tako kot drugi, danes ne bi bili tu,« je dejala Bratuškova v odgovoru na vprašanje. Meni, da je zaradi Jankovića konec politične krize in da so ugotovitve KPK stvar Ljubljančanov in Ljubljančank, medtem ko je Virant dejal, da še vedno vztrajajo, da bi moral Janković kot župan odstopiti. Bratuškova tudi ob podpisu pogodbe ni želela razkriti, kdo so ministrski kandidati. 

Imeli bi Vizjaka

Po poročanju Financ je bilo 13 članov sveta stranke DL za vstop v koalicijo, šest jih je bilo proti, trije pa so bili vzdržani. »Za vstop smo se odločili, ker je po dveh mesecih politične krize čas, da zavihamo rokave in začnemo delati,« je dejal Virant,  ki naj bi prevzel vodenje ministrstva za infrastrukturo. Argumenti Viranta pa niso prepričali Šušteršiča, ki je po seji dejal, da ta vlada sploh nima finančnega ministra. Proti vstopu v koalicijo naj bi glasovala še poslanka Katarina Hočevar in Ana Pezdir. Izdal je še, da je »med kandidati za ministra Andrej Vizjak, gospa z mednarodnimi referencami in uradnik, ki ni primeren«. Šušteršič je komentiral tudi govorice o tem, da bi Bratuškova sama prevzela vodenje finančnega ministrstva. Dejal je, da to ceni, »ji pa tega ne svetujem«.

Pol ure pred podpisom koalicijske pogodbe pa se je ponovno zapletlo. Alenka Bratušek naj se ne bi strinjala s kandidatko DL za notranjo ministrico Andrejko Grlić, DL pa se ne strinja z izbiro PS za gospodarskega ministra Stankom Stepišnikom

Prepričana, da je konec krize

»Očitno je z današnjim dnem konec groženj, izsiljevanja in žalitev v naši državi in obljubljam, da se začenja obdobje sodelovanja, dogovarjanja in iskanja pozitivnih rešitev za vse naše državljanke in državljane,« je dodala Bratuškova. Poudarila je, da imajo kandidate za vsa ministrska mesta, vendar o konkretnih imenih ne želi govoriti do četrtka, ko bo tudi vložila kandidatno listo v državni zbor (DZ). Tako tudi ni želela razkriti, kdo je kandidat za finančnega ministra in ali je kandidatov več.

O tem, da v vladi ne bo prvaka SD Igorja Lukšiča, pa je dejala, da sta se o tem »pogovarjala in dogovorila« in da pri tem ne vidi posebne ovire. Kot absolutno prioriteto nove koalicije je Bratuškova izpostavila sanacijo težav bančnega sistema, so pa ena od prioritet tudi proračunske projekcije, je dodala.

Na vprašanje, kako odgovarja protestnikom, ki zahtevajo predčasne volitve, je odvrnila, da gre v roku enega leta po zaupnico v DZ. Takoj po sestavi vlade bo protestnike tudi prosila, naj sedejo za skupno mizo in se pogovorijo. »V marsikateri točki bomo tudi s protestniki našli skupni jezik,« je prepričana.

Deli s prijatelji