GOLA DEJSTVA

Virant: Poseg v plače neizogiben, varčuje tudi parlament

Objavljeno 24. april 2012 10.10 | Posodobljeno 24. april 2012 09.42 | Piše: S. U.

Državljanska lista Gregorja Viranta med drugim išče možnosti povezovanja tudi na evropski ravni.

Gregor Virant.

LJUBLJANA – »Sem edini kandidat za predsednika. Predlagano ime je Državljanska lista,« na vprašanje, ali bo ostal predsednik stranke pred izrednim kongresom stranke, odgovarja predsednik državnega zbora Gregor Virant. Državljanska lista Gregorja Viranta (DLVG), stranka, ki je nastala tik pred decembrskimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami, bo namreč na izrednem kongresu volila predsednika in spremenili ime. Kljub dejstvu da jim je javnomnenjska podpora občutno upadla v času iskanja nove koalicije, ko so bili jeziček na tehtnici in se odločili za desno koalicijo, po besedah predsednika stranke delajo s polno paro in ponovno zaznavajo rast podpore. Za danes je namreč napovedan izredni kongres Državljanske liste Gregorja Viranta, na katerem se bo stranka preimenovala, izvolila novo vodstvo, sprejela nov statut in manifest.

Virantovi se povezujejo z Evropo?

Kot je v intervjuju za MMC RTV Slovenija povedal Virant, je vzdušje v stranki pozitivno, saj intenzivno ustanavljajo lokalne in strokovne odbore, v zadnjih dveh mesecih so se pripravljali na kongres. Stranka je izjemno zasedena tudi z delom v vladi in v državnem zboru, saj v vladi pokrivajo dve ključni ministrstvi. Prav tako iščejo možnosti povezovanja na evropski ravni, zato se pogovarjajo z evropskim združenjem liberalcev in demokratov (ELDR).

Poslanci varčujejo na vseh področjih

»Poseg v plače javnega sektorja je neizogiben. Prava pot sta odprava plačnih nesorazmerij, da se zagotovijo pravična in s kolektivnimi pogodbami dogovorjena razmerja, in hkrati linearno znižanje plač,« je Virant pojasnil aktualne zadeve. Prav tako meni, da bodo za poseganje v socialne transferje in zniževanje porodniških nadomestil potrebne določene korekture pred sprejemanjem v državnem zboru.

Kaj pa varčevanje poslancev? »Ostri varčevalni ukrepi so bili že sprejeti, in to s soglasjem vseh poslanskih skupin. Posegli smo na vsa področja. Temeljito smo oklestili limite za mobilno telefonijo, razpolovili reprezentanco, znižali pavšale za delo poslancev v volilnih okrajih, nižja so sredstva za izobraževanje. Z zakonom o poslancih režemo poslanska nadomestila po prenehanju mandata.«

Koalicija trdna, prepirov ni

Kot še pravi predsednik državnega zbora, so odnosi v koaliciji korektni, saj morajo držati skupaj, da rešijo nakopičene težave Slovenije. V koaliciji se namreč počutijo enakovredni preostalim partnerjem. Odprta vprašanja sproti rešujejo, javno se ne bodo prepirali, saj so tega imeli državljani dovolj v prejšnjem mandatu. »Držati moramo skupaj, da rešimo nakopičene probleme Slovenije,« je še prepričan predsednik državnega zbora.

 

Deli s prijatelji