INTERPELACIJA

Virant ostaja minister, večina poslancev PS obstruirala glasovanje

Objavljeno 04. april 2014 22.09 | Posodobljeno 05. april 2014 00.06 | Piše: STA, Mo. S.

Šest poslancev PS je glasovalo, od teh so štirje interpelacijo podprli.

Virantu podpora javnosti upada

LJUBLJANA – Notranji minister in predsednik DL Gregor Virant je prestal interpelacijo v državnem zboru (DZ) in bo še naprej opravljal delo ministra. To je že druga interpelacija, ki jo je Virant prestal v tem mandatu. Tokrat je interpelacijo podprlo 39 poslancev, proti pa jih je bilo 23.

Večina poslancev PS se je glasovanju namreč odpovedala, saj je srečanje pred glasovanjem zapustila. V dvorani so ostali naslednji člani PS: Tina Komel, Brane Golubović, Barbara Žgajner Tavš, Stanko StepišnikBranko Ficko in Jožef Kavtičnik. Štirje od njih (Žgajner Tavševa, Komelova, Stepišnik in Kavtičnik) so interpelacijo podprli.

Interpelacijo so podprli v SDS, NSi in SLS, od nepovezanih poslancev pa le Vogrin, proti interpelaciji pa so bili v koalicijskih strankah Desus, SD in DL.

Današnjo razpravo o interpelaciji je sicer zasenčila napoved premierke Alenke Bratušek, da bo podporo preverila z zaupnico v DZ image.

Kaj so mu očitali

Tokrat so Virantu očitali politično kadrovanje, saj naj bi nekdanjemu izvršnemu direktorju DL Janku Jenku pomagal v nadzorni svet Slovenske industrije jekla in soodgovornost pri sistemski korupciji v povezavi z Jenkovim podjetjem PCX Invest. Očitali so mu tudi dvojna merila pri kadrovskih odločitvah načelnikov upravnih enot ter pri odnosu do ministra za infrastrukturo Sama Omerzela in nekdanjega gospodarskega ministra Stanka Stepišnika. Sicer pa so se očitki opozicije Virantu, ki ga dlje časa niti ni bilo v dvorani, v razpravi nanašali tudi na ugodne letalske vozovnice.

Virant je očitke zavrnil in opozoril, da se jih večina niti ni nanašala na njegovo delo kot ministra. Ocenil je tudi, da je šlo danes za zlorabo ustavnega instituta interpelacije, po njegovem mnenju pa je Ivan Vogrin vložil interpelacijo zaradi osebne zamere oziroma maščevanja, ker ga je DL izključila iz stranke.

»Če bi imel Janković res tolikšen vpliv, bi kot minister zanesljivo odletel«

»Občutek ni dober, a izid glasovanja je posledica notranjih težav v PS, ki ga morajo razrešiti,« pa je Virant povedal po prestani interpelaciji. Izide glasovanja bodo v DL preučili, saj meni, da je nenavadno in ni v skladu s parlamentarno prakso, da največja koalicijska stranka ne podpre ministra in predsednika koalicijske partnerice. 

»Saj ste videli, kaj se je dogajalo v teh dneh, sestankovanje poslancev PS pri Jankoviću in tako naprej. Ampak jaz ne bom reševal njihovih težav ali jim solil pameti, naj to rešijo sami,« je dodal. Če bi imel Zoran Janković res tolikšen vpliv, bi »danes zanesljivo odletel kot minister«, saj da je bila županova želja po tem očitno neizmerna, a mu to ni uspelo. »Gospod Janković očitno ne zna prešteti do 46,« je povedal v Odmevih.

Deli s prijatelji