PREDLOG

Virant omejuje donacije strankam

Objavljeno 22. april 2013 23.54 | Posodobljeno 22. april 2013 23.54 | Piše: STA, Mo. S.

Po predlogu novel se prepoved financiranja političnih strank in volilne kampanje širi na tista zasebna podjetja, ki poslujejo z državo, lokalnimi skupnostmi ter podjetji v posredni in neposredni državni lasti.

Virantu podpora javnosti upada

LJUBLJANA – Ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo je pripravilo spremembe zakonodaje, s katerimi želijo doseči večjo transparentnost financiranja političnih strank. Donacije strankam v gotovini se omejuje na 100 evrov v času kampanj, prepoved financiranja pa se širi na podjetja, ki poslujejo z državo, je danes pojasnil minister Gregor Virant.

Do največ 100 evrov

Po predlogu novel se prepoved financiranja političnih strank in volilne kampanje širi na tista zasebna podjetja, ki poslujejo z državo, lokalnimi skupnostmi ter podjetji v posredni in neposredni državni lasti, je danes pojasnil Virant. Med spremembami, ki so v medresorskem usklajevanju, je tudi prepoved dajanja donacij političnim strankam v gotovini. Vsak prispevek se bo torej lahko vplačal le prek transakcijskega računa, le v volilni kampanji bodo fizičnim osebam dovoljeni prispevki političnim strankam v gotovini do največ 100 evrov.

Javno znano

Finančna poročila političnih strank bodo, če bosta noveli sprejeti, postala javna, je nadaljeval Virant. Vanje bo treba vpisati tudi podatke o donatorjih, če bo donacija presegala eno povprečno bruto plačo. Javnost donacij je sicer po njegovih besedah vedno dilema. Marsikdo, ki donira politični stranki, tega ne želi objaviti iz kakršnega koli razloga, je dejal, na drugi strani pa imamo po njegovem zahtevo po transparentnosti. »Prav je, da so donacije javno znane, da se ve, kdo je politični stranki dal denar, in da se izognemo vtisu vplivanja na odločitve stranke ali poskusom korupcije,« je pojasnil.

Višje kazni za prekrške

Uvaja se tudi nova omejitev glede najema posojil. S predlogoma novel je najem mogoč le v bankah in hranilnicah, ne pa pri pravnih ali fizičnih osebah. S spremembama se uvajajo tudi višje kazni za prekrške in ukrep začasnega prenehanja financiranja strank iz javnih sredstev, če se ugotovijo kršitve. Na podlagi odločbe ustavnega sodišča se oži prepoved objave javnomnenjskih raziskav na čas volilnega molka.

Kot pravi Virant, računajo na konstruktivne pripombe nadzornih institucij, predloga novel pa gresta tudi v koalicijsko usklajevanje. »Sam lahko zajamčim sedem glasov,« je dodal Virant, ki pa meni, »da kakšnih posebnih ugovorov ne bo, sploh, ker so to stvari, ki jih moramo narediti«.

Deli s prijatelji