LETALSKE VOZOVNICE

Virant: Odstopil bom, če ...

Objavljeno 18. marec 2014 16.33 | Posodobljeno 18. marec 2014 16.37 | Piše: STA, K. K.

Včeraj je govoril, da ne bo odstopil, danes pravi, da mogoče bo.

Virant je bil o rezultatih analize seznanjen prej kot Janša in Janković.

LJUBLJANA – Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pravi, da je notranji minister Gregor Virant na ponedeljkovem koalicijskem sestanku potrdil dopisovanje z nekdanjim komercialnim direktorjem Adrie glede ugodnejših letalskih vozovnic. Virant je tudi zagotovil, da bo odstopil, če bo KPK ugotovil nepravilnosti. Zgodba je, kot pravi Han, zamajala koalicijo.

Han je v izjavi novinarjem pojasnil, da je ponedeljkovo razkritje Dnevnika, da si je Virant leta 2010 poceni vozovnice pri Adrii Airways urejal tudi sam, in to neposredno v dogovoru z nekdanjim komercialnim direktorjem Adrie Tomažem Kostanjškom, zamajalo koalicijo, saj je koalicija med prioritete uvrstila tudi boj proti korupciji, »mi pa imamo ministre, pri katerih vsak dan odgovarjamo na nepravilnosti«.

V poslanski skupini SD se bodo o odločitvi glede podpore Virantu pri glasovanju o interpelaciji še pogovorili. »Zaenkrat beremo še staro poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, seveda pa z zanimanjem beremo tudi časopise in medijem zaupamo,« je dejal. Ob tem je opozoril: »Smo pa ujetniki koalicije.«

Le nekaj dni pred razkritjem Dnevnika je namreč Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) objavila del ugotovitev o podeljevanju poceni letalskih vozovnic Adrie Airways. KPK je ob tem ugotovil, da Virant, ko je bil minister za javno upravo, pri odobritvi popustov za letalske vozovnice osebno ni posredoval. V KPK so v ponedeljek pojasnili, da nimajo dokumentov oziroma elektronskih sporočil, s katerimi je razpolagal Dnevnik, zato so ga zaprosili, naj omenjene dokumente posreduje, nato pa se bo komisija lahko odločila za morebitno obnovo postopka.

Obrambni minister Roman Jakič pa je na današnji novinarski konferenci, na kateri je predstavil opravljeno delo na ministrstvu v zadnjem letu, izrazil pričakovanje, da bo Virant znal pojasniti zgodbo. »Če uporabim besede kolega Viranta, je to zelo resna zadeva,« je dodal.

Viranta sicer prihodnji teden v državnem zboru čaka interpelacija. Podpore poslancev SD še nima.

Deli s prijatelji