MNENJE

Virant o aferah: Poslanci naj odstopijo

Objavljeno 16. marec 2012 16.41 | Posodobljeno 16. marec 2012 15.24 | Piše: Mo. S., STA

Primeri Simčič, Marinič, Meršol in Vogrin ugledu parlamenta po njegovem nedvomno škodijo.

Gregor Virant.

LJUBLJANA – Predsednik državnega zbora (DZ) Gregor Virant ob zadnjih aferah ocenjuje, da bi moral poslanec, če pri njem odkrijejo hujše kršitve zakona ali etičnih pravil, ki škodujejo ugledu DZ, odstopiti sam oziroma bi ga morala k odstopu pozvati njegova stranka.

Naj obtožbe javno ovržejo

Primeri Simčič, Marinič, Meršol in Vogrin ugledu parlamenta po njegovem nedvomno škodijo, težavo pa bi lahko rešili le z odstopi. Virant meni še, da poslancu, ki se mu kršitve očitajo, seveda ni treba odstopiti, če obtožbe prepričljivo javno ovrže. Poslanci bi morali biti kot predstavniki ljudstva zgledni državljani, kar od njih ljudje navsezadnje tudi pričakujejo, še dodaja.

Vogrin je poplačal 70 odstotkov dolgov

Tudi v primeru Ivana Vogrina bodo v Državljanski listi Gregorja Viranta konec marca preverili, ali je dolgove do posameznih naročnikov poravnal, in se na tej podlagi odločili o ukrepanju. Vogrin je v četrtek sicer pojasnil, da je upnikom poplačal 70 odstotkov dolgov svojega podjetja.

Kaj se bo zgodilo z njimi?

Poleg Vogrina so v središču pozornosti javnosti znašli med drugim tudi poslanec Pozitivne Slovenije Mitja Meršol, ki je bil v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja sodelavec službe državne varnosti (SDV). Poslanec Desusa Ivan Simčič naj bi se bil na fakulteto vpisal s ponarejenim srednješolskim spričevalom, še vedno pa tudi ni končan sodni postopek glede domnevnega goljufanja pri izpitu poslanca SDS Branka Mariniča.

Deli s prijatelji