LETALSKE VOZOVNICE

Virant nehote dokazal, da je bil privilegiran

Objavljeno 09. maj 2013 11.26 | Posodobljeno 09. maj 2013 11.26 | Piše: P. J.

Za sedež v poslovnem razredu je plačal le 150 evrov, trenutna najnižja cena take vozovnice pa je skoraj 800 evrov.

Gregor Virant.

LJUBLJANA – Gregor Virant je leta 2010 v Skopje in Frankfurt letel z vozovnicami, ki so iz prodajnega razreda »R« in so namenjene izključno zaposlenim v Adrii Airways, ki potujejo v službene namene. Da je aktualni minister za notranje zadeve letel z vozovnicami po močno znižani ceni, ki so namenjene le zaposlenim, njihovim družinskim članom in poslovnim partnerjem, so potrdili tudi v Adrii poroča Dnevnik.

Čeprav je Virant želel dokazati, da ni bil deležen posebnih popustov in ugodnosti, je z razkritjem dokazal prav nasprotno. Izpisek elektronskih vozovnic, ki jih je posredoval medijem, razkriva, da je bil med prejemniki cenejših letalskih vozovnic. Izpisi kažejo, da je bil v vsaj dveh primerih iz nepojasnjenih razlogov deležen popustov.

Po ceni za uslužbence

Virant, ki je v Frankfurt potoval z ženo in s sinovoma, je za posamezno vozovnico odštel 150 evrov. Pomen oznake »R« na Virantovi karti so obrazložili tudi v Adrii.  Oznaka »R« pomeni prodajni razred, ki je namenjen za sedeže v poslovnem razredu letal. »Prodajni razred 'R' je namenjen brezplačnim vozovnicam ter vozovnicam po internem pravilniku in resolucijah Mednarodnega združenja za letalski promet (IATA),« so zapisali v Adrii. Čeprav je minister zanikal, da bi bil deležen kakršnih koli ugodnosti in privilegijev, izpis kaže nasprotno. Za povratni let do Frankfurta je Virant za štiri člane družine odštel le 550 evrov, trenutna najnižja cena povratne vozovnice v poslovnem razredu za eno osebo pa znaša skoraj 800 evrov. Tudi za let v Skopje je dobil ugodno ceno: za sedež v poslovnem razredu je odštel le 150 evrov, kar je več kot dvakrat ceneje od trenutne najnižje cene za ekonomski razred.

Za 150 evrov v Bruselj 

Tudi elektronska vozovnica ministrove žene Nane Brejc Virant, ki je za let v Bruselj odštela 150 evrov, kaže, da je bila deležna ugodnosti. Njena vozovnica je bila uvrščena v prodajni razred »N«, ki je prav tako namenjen uslužbencem Adrie, a se sedež nahaja v ekonomskem razredu. 

Deli s prijatelji