ODZIV

Virant: Ne želim postati novi predsednik vlade

Objavljeno 09. januar 2013 15.57 | Posodobljeno 09. januar 2013 15.57 | Piše: Mo. S., STA

Odločitev Janše in Jankovića pričakuje v razumnem času.

Virantu podpora javnosti upada

LJUBLJANA – V Državljanski listi (DL) po besedah predsednika Gregorja Viranta ne pristajajo na to, »da bi državo ali občino vodil kdor koli, ki ne zna, noče ali ne more pred pristojnim organom pojasniti svojega premoženja«. Vztraja, da bi morala premier Janez Janša in prvak Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković odstopiti, vendar ne napoveduje nadaljnjih potez in ne komentira ugibanj o tehnični vladi.

Ponovil je, da funkcionarji izvor premoženja pojasnjujejo pred Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), ki je edini organ, ki je za to pristojen in »tam je priložnost, da se funkcionar brani«. Janša je sicer v torek opozoril, da je Virant poročilo od komisije prejel že dan pred objavo. Predsednik KPK Goran Klemenčič je predsednika države Boruta Pahorja in tudi njega kot predsednika državnega zbora dan prej obvestil o tem, da bo poročilo prišlo v javnost. Virant je zatrdil, da tedaj poročila ni prejel.

Bomo živeli v pravni državi?

Mogočih nadaljnjih potez DL, če Janša ne odstopi, Virant ni komentiral, je pa zatrdil, da si ne želi postati novi predsednik vlade. Janša je sicer v torek sklepal, da bo DL v parlamentu sprožila ustrezne postopke. »Ustavo vsi poznate,« je odvrnil Virant. Po njegovem mnenju je zdaj bolj kot to, kakšna koalicija bo vodila državo, pomembno vprašanje, ali bomo živeli v pravni državi, ki je vredna zaupanja.

Janša čaka odločitev stranke

Citiral je tudi določbo v koalicijski pogodbi, pri kateri je po njegovih besedah DL vztrajala: »Predsednik vlade in ministri bodo s svojim zakonitim in etičnim ravnanjem dajali zgled vsemu javnemu sektorju«. Odločitev Janše in Jankovića pričakuje v razumnem času. Janković je sicer že pojasnil, da ne namerava odstopiti, Janša pa bo zvečer preveril zaupanje pri članih sveta SDS.

Deli s prijatelji