JAVNO VPRAŠANJE

Virant ne razume Pozitivne Slovenije

Objavljeno 19. junij 2012 14.09 | Posodobljeno 19. junij 2012 15.44 | Piše: T. L., STA

Stranko vprašuje, kako je lahko v času vsesplošnega zategovanja pasu glasovala proti rezanju poslanskih privilegijev.

Gregor Virant je rekorder med zaslužkarji

LJUBLJANA – Predsednik državnega zbora (DZ) Gregor Virant opozarja, da so novelo zakona o poslancih, s katero so omejili poslanska nadomestila, podprli v vseh poslanskih skupinah z izjemo Pozitivne Slovenije (PS). Zato stranko vprašuje, kako je lahko v času vsesplošnega zategovanja pasu glasovala proti rezanju poslanskih privilegijev. 

Pozitivni Sloveniji na javno vprašanje predsednika DZ znova odgovarjajo, da ne pristajajo na rušenje načela pravne države, saj je zakon protiustaven. Virantovo ravnanje pa označujejo kot nedopustno. »Namesto, da bi vprašal svojo vlado, kako bo dodatno ustvarjala pogoje za ustvarjanje novih delovnih mest in kdaj bodo prišle na vrsto reforme, poziva PS, naj se opredeli do nečesa, do česar se je že večkrat javno opredelila,« pravi vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, ki ocenjuje, da Virant išče pozornost ali pa nima bolj resnega dela. Meni tudi, da ni naključje, da je bil ravno Virant pobudnik tega zakona, in sicer zaradi »pranja vesti«.

Znova je poudaril, da so poslanci PS zakonu nasprotovali, ker je lahko zaradi retroaktivnega posega v pravice nekdanjih poslancev protiustaven. Zdi se mu zaskrbljujoče, da državni zbor vlaga zakone, ki bi lahko padli na ustavnem sodišču.

Za 1,5 milijona evrov prihrankov

Kot pa je dejal Virant, so želeli, da bi bil to skupni projekt vse parlamentarnih strank, zato so tudi v pogovorih med poslanskimi skupinami pri vsaki točki upoštevali rešitev, ki je bila sprejemljiva za večino. Sprejeta novela zakona o poslancih bo zaradi skrajšanja trajanja prejemanja nadomestila po izteku funkcije in tudi njegovega znižanja prinesla 1,5 milijona evrov prihranka v enem mandatu.

Rezultat glasovanja je sicer pokazal visoko stopnjo enotnosti, Virant pa obžaluje, da predloga niso podprli poslanci PS, zato jih javno vprašuje, kako so lahko v času vsesplošnega zategovanja pasu glasovali proti rezanju poslanskih privilegijev.

V PS o neustavnosti rešitve

V PS so sicer predlogu nasprotovali, ker se ocenjevali, da je rešitev, posegajoča tudi v pravice poslancev, ki nadomestilo že prejemajo, neustavna. A to po Virantovih besedah ne more biti razlog za nasprotovanje zakonu, saj bo o morebitni neustavnosti odločilo ustavno sodišče.

Sam sicer meni, da sodišče ne bo razveljavilo te zakonske določbe, saj bo tehtalo med težo posega v pravice nekdanjih poslancev in javno koristjo. Virant sicer priznava, da obstaja nekaj tveganja, a ocenjuje, da je razumno in upravičeno.

Nadomestila kot spodbuda za neiskanje dela

Poslanka DL Katarina Hočevar pa je na današnji novinarski konferenci opozorila, da je institut nadomestila v preteklosti večkrat spodbujal poslance, da niso iskali nove zaposlitve. 'Lep primer' so po njenih besedah župani, ki so funkcijo opravljali nepoklicno, po izteku prejemanja poslanskega nadomestila pa so kar naenkrat postali poklicni župani.

Deli s prijatelji