KOALICIJA

Virant ne bi menjal Omerzela in Jakiča: Rošad vlada ne potrebuje

Objavljeno 27. december 2013 15.58 | Posodobljeno 27. december 2013 15.58 | Piše: STA, P. J.

Prvak DL pravi, da bodo vztrajali pri tem, da vlada ne bo višala prispevkov.

Gregor Virant.

LJUBLJANA – Prvak DL Gregor Virant pričakuje, da bo osnutek dopolnjene koalicijske pogodbe nared do konca prihodnjega tedna, januarja jo bodo usklajevali in realno dokončali do konca februarja. DL med drugim vztraja pri zavezi, da ne bo zvišanja ali novih prispevkov in davkov, pričakuje pa ukrepe za boljši položaj mladih in nadaljevanje boja proti korupciji.

Slovenija na pravi poti

Virant sicer pričakuje, da bo vladna ekipa zapolnila izpraznjeni ministrski mesti, kakšnih drugih »rošad« v vladi pa po njegovem mnenju ne potrebujejo. Ministru za infrastrukturo in prostor iz vrst DL Samu Omerzelu zaupa do takrat, ko »se drži principa«, da njegova podjetja ne bodo poslovala s podjetji v državni lasti.

Minister za notranje zadeve je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani ocenil, da je vlada Slovenijo utirila na pravo pot, čeprav imamo še vedno velike težave. Pri tem izpostavlja velik javni dolg in velik delež brezposelnih.

Med uspehi oziroma »plusi« iztekajočega se leta je Virant danes najprej izpostavil »očiščenje« Slovenije na različnih področjih, zapis fiskalnega pravila v ustavo, pridobitev jasne slike o bančni luknji in ukrepe za sanacijo bank. Ob tem priznava, da je cena za sanacijo bank žal visoka, saj jih bomo sanirali z davkoplačevalskim denarjem.

NPU naj se okrepi

Prvak DL izpostavlja še boj proti sivi ekonomiji ter uspešen pregon gospodarskega kriminala in korupcije. Glavno zaslugo za to ima po njegovem mnenju policija, ki pa ima tudi polno podporo politike, tudi v primeru kadrovske krepitve Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). DL je sicer nezadovoljna z davkom na nepremičnine, saj bi sredstva, ki se bodo iz tega naslova stekla v proračun, ta stranka raje pridobila z drugimi ukrepi.

V prihodnjem letu bo DL, kot napoveduje njen predsednik, vztrajala pri tem, da vlada ne bo višala prispevkov in davkov oziroma da ne bo uvajala novih. Pri tem stališču vztraja tudi glede prispevkov v zdravstvu, saj meni, da obstaja manevrski prostor pri cenah za zdravila in medicinske pripomočke. DL še pričakuje, da se bo nadaljevalo t. i. očiščenje Slovenije, pri čemer nameravajo okrepiti NPU, da bi lahko razbili korupcijske mreže na vseh področjih. Kot eno ključnih vprašanj prvak DL izpostavlja vprašanje odvzema protipravno pridobljenega premoženja in premoženja neznanega izvora.

Pri nujnosti spodbujanja konkurenčnosti gospodarstva poudarja tudi razmislek o znižanju kakšnega davka v gospodarstvu, na primer pri obremenitvi dela, pa tudi debirokratizacijo. Virant je ob pogledu v prihodnje leto izpostavil še pričakovanje, da razčistijo okoliščine projekta Teš 6, pri čemer predlaga revizijo projekta.

 

Deli s prijatelji