ANONIMKA

Virant napovedal 
in dobil zaušnico?

Objavljeno 27. september 2012 10.31 | Posodobljeno 27. september 2012 10.31 | Piše: Jadran Vatovec

Zakonodajno-pravna služba: Takšna razrešitev ni po zakonu!

Dr. Žiga Turk za zaposlene na RTVS zagotovo ni najljubši politik (foto: Uroš Hočevar).

LJUBLJANA – Predsednik državnega zbora, prvak Državljanske liste dr. Gregor Virant, se je pač odločil, da ne bo upošteval poziva vodje poslanske skupine opozicijskega SD Janka Vebra in ne bo z dnevnega reda parlamentarnega zasedanja umaknil točke, pri kateri bodo poslanci odločali o predlogu za razrešitev nadzornikov RTV Slovenija. Veber se je skliceval na mnenje parlamentarne zakonodajno-pravne službe, češ da bi bilo prenehanje mandata nadzornikov RTVS na način, za katerega se je odločila mandatno-volilna komisija državnega zbora, v nasprotju z veljavno zakonodajo in najbrž tudi z ustavo. Dr. Virant je v odgovoru na Vebrov poziv pojasnil, da mnenje parlamentarne službe ne more biti že kar obvezujoči napotek, zaradi katerega o nekem predlogu ne bi smeli glasovati. Poudaril je, da so tako ali tako vsi poslanci seznanjeni z mnenjem zakonodajno-pravne službe ter da bodo, če so jih njeni argumenti (enake strokovne argumente je navajal tudi že prof. dr. Rajko Pirnat) prepričali, vsekakor lahko glasovali proti. (Na)povedal pa je še nekaj: da bo on mnenje upošteval in zagotovo glasoval proti.

Ni odstopil zaradi poslanske skupine

Janko Jenko je predvčerajšnjim nepreklicno odstopil s položaja izvršnega direktorja Državljanske liste (DL). Uradno se je za takšen korak odločil zato, ker naj bi po enem letu želel zapustiti aktivno politiko in se vrniti v poslovne vode. Jenko odločno zanika, da bi bil njegov odstop povezan z domnevnim sporom med njim in poslansko skupino DL. Nihče pa ne komentira govoric, da so iz vladnih krogov že nekaj časa pritiskali nanj, ker je bil menda pretrd pogajalec na, na primer, koalicijskih kadrovskih usklajevanjih. Vlada je mag. Majdi Potrata (SD) odgovorila, da se je odločila razrešiti nadzornike RTVS zato, ker niso imeli več zaupanja ustanovitelja.

Šiba za predsednika parlamenta?

Če gremo lepo po vrsti (kot naj bi bile hiše v Trsti, pardon, Trstu): ko je minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk odgovoril na poslansko vprašanje Vebrove kolegice, poslanke SD mag. Majde Potrata, je med drugim zatrdil, da je bil julijski sklep vlade o predčasni razrešitvi štirih članov nadzornega sveta RTVS upravičen zato, ker so navedeni štirje člani nadzornega sveta izgubili zaupanje ustanovitelja oziroma upravičenega predlagatelja potem, ko so računsko sodišče, parlamentarni odbor za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino in tudi programski svet RTV Slovenije ugotovili več nepravilnosti. Ker? Ker so se na RTVS pojavljale neskladnosti poslovnih odločitev s predpisi, ki urejajo popuste in provizije pri oglaševanju, pa kršitve notranjih predpisov, nenavaden obseg honorarnega dela, napake pri obračunavanju in izplačevanju plač ob prehodu v plačni sistem javnega sektorja pa nezakonite pogodbe v času prejšnjega vodstva RTVS itn. Mag. Potratova je namreč vlado spraševala, v skladu s katerimi normativnimi akti in s katerimi določili teh aktov je vlada razrešila štiri člane nadzornega sveta RTVS, kako namerava vlada glede na svoje dozdajšnje ravnanje zagotoviti politično neodvisnost in finančno stabilnost RTVS ter, tretjič, kako bo znižanje RTV-prispevka vplivalo na obseg in kakovost izvajanja javne RTV-službe.

Virant je le dejal, da bo to upošteval, in prišla je anonimka

Nenavadno kljub temu je, se je na odgovor vlade na mah odzval predsednik nadzornega sveta RTVS mag. Lenart Šetinc, da se je prav vlada v svoji odločbi o razrešitvi četverice sklicevala na druge oziroma drugačne razloge, na to, da želi z imenovanjem novih nadzornikov zagotoviti večjo učinkovitost nadzora nad izvajanjem javne službe na področju radijske in televizijske dejavnosti.

Nadzorni svet RTVS je vlado še dvakrat postavil na laž: prvič, ugotovitve računskega sodišča ne bi mogle biti podlaga za razrešitev posameznih članov že zato, ker je bilo revizijsko poročilo objavljeno šele 21. avgusta, skoraj en mesec po odločitvi o zamenjavi štirih nadzornikov, drugič, ugotovitve računskega sodišča se nanašajo na obdobje 2009–2010, to obdobje pa se le deloma ujema z mandatom zdajšnjega nadzornega sveta.

Kakor koli, komaj je predsednik državnega zbora napovedal, da razrešitve nadzornikov RTVS ne bo podprl, je po kuloarjih zakrožila anonimka, podpisana z Za pošteno Slovenijo in iz katere izhaja, da je poslanska skupina Državljanske liste za pripravo strokovnih podlag za sprejemanje odločitev s področja medijske zakonodaje najela Mediaval, d. o. o., ki ga zastopa Damjan Rus, pomočnik dozdajšnjega izvršnega direktorja Državljanske liste, ki pa naj bi bil celo »član sveta« (?) in povrhu še »Virantova desna roka«. Mediaval je iz državnega zbora (iz proračuna) za svetovanje oziroma izdelavo omenjenih strokovnih podlag junija letos res prejel 5000 evrov (6000, če upoštevamo tudi DDV).

 

Deli s prijatelji