DOHODNINA

Virant nad Durs: Brez ugovorov odpravite napako

Objavljeno 15. april 2013 19.57 | Posodobljeno 15. april 2013 19.57 | Piše: A. L.

Preko 8000 je napačnih informativnih izračunov dohodnine.

LJUBLJANA – Minister za notranje zadeve in javno upravo, ki je pristojen za zagotavljanje uporabniku prijazne javne uprave, je generalnega direktorja Davčne uprave Republike Slovenije (Durs) danes pozval, naj napako, ki jo je storila država z izdajo preko 8000 napačnih informativnih izračunov dohodnine, Durs popravi tako, da zavezancem takoj pošlje nove, pravilne informativne izračune.

»Nesprejemljivo je zahtevati od davčnih zavezancev, da lahko do pravilnih informativnih izračunov pridejo le tako, da vložijo ugovore. Država mora napako, ki jo je storila, popraviti na način, ki ne bo obremenjeval prizadetih in jim kradel dragocenega časa. Ne glede na to, da Durs napake ni zakrivil sam, je izdaja novih informativnih izračunov za davčne zavezance najprijaznejši način poprave napake,« je prepričan minister Gregor Virant.

Javna uprava je servis za državljane in podjetja

Nobena zakonska določba ne preprečuje, da bi brez ugovorov davčnih zavezancev Durs izdal nove, pravilne informativne izračune, pravijo na ministrstvu in dodajajo: »Opozarjamo na prvi odstavek 5. člena zakona o državni upravi, ki določa, da mora uprava pri poslovanju s strankami zagotoviti, da čim hitreje in čim lažje uresničujejo svoje pravice in pravne koristi. Sodobna javna uprava mora delovati kot prijazen in učinkovit servis za državljane in podjetja in to morajo upoštevati vsi organi.«

Deli s prijatelji