INTERPELACIJA

»Virant je simptom bolezni slovenske družbe«

Objavljeno 04. april 2014 20.07 | Posodobljeno 04. april 2014 20.07 | Piše: Ma. F.

Vodji poslancev DL Rihardu Branislju se je zdelo primerno, da se obleče v črno obleko, saj po njegovem mnenju danes ni praznik demokracije, ampak farsa demokracije.

Novakova je poudarila, da EU ni naša sovražnica

LJUBLJANA – Razprava o interpelaciji proti notranjemu ministru Gregorju Virantu se v senci namigov o morebitni obstrukciji poslancev PS na glasovanju nadaljuje zlasti z opozicijskimi očitki, povezanimi z ugodnimi letalskimi vozovnicami. Viranta zagovarjajo poslanci SD in DL. Katarina Hočevar (DL) meni, da bi bil glas proti ministru »glas proti pravni državi«.

Poleg prvopodpisanega pod interpelacijo Ivana Vogrina je tudi vodja poslanske skupine Jože Tanko Virantu očital sodelovanje poslanske skupine DL z agencijo za stike z javnostjo Propiar, v kateri naj bi delavnice izvajala tudi partnerica nekdanjega namestnika predsednika protikorupcijske komisije Roka Praprotnika.

Zavajanje javnosti je najslabša izbira

Poslanka SLS Jasmina Opec je bila mnenja, da so tudi politiki zgolj ljudje, ki lahko naredijo kakšno napako. Tudi te napake, če so jih storili pred prevzemom politične funkcije, je treba priznati in sprejeti odgovornost zanje. »Zavajanje javnosti, državljank in državljanov, je najslabše mogoča izbira, ki si jo noben politik oziroma državnik ne bi smel privoščiti,« je povedala.

»Najvišji funkcionarji v državi, zlasti pa funkcionar, ki vodi resor s tega področja, mora biti oseba z visokimi etičnimi standardi brez najmanjše sence dvoma o njegovi integriteti. Kako je že ravnala švedska ministrica, ko je ugotovila, da je menda celo po pomoti s službeno kartico kupila čokoladico za svojo hčerko? V trenutku je odstopila,« je povedal poslanec NSi Jožef Horvat ter dodal, da početje ministra Viranta krepi nezaupanje ljudi v politiko in javne osebe, zato je čas, da minister sam realizira svojo trditev, da v Sloveniji ne sme biti ne svetih krav in ne malih bogov, ter odstopi z mesta ministra za notranje zadeve.

Farsa demokracije

Vodji poslancev DL Rihardu Branislju se je zdelo situaciji primerno, da se obleče v črno obleko, saj po njegovem mnenju danes ni praznik demokracije, ampak farsa demokracije. »Vložena interpelacija je žalosten in zrele ter odgovorne politike nevreden poskus osebne diskreditacije ministra za notranje zadeve. Kot taka je pravzaprav nevredna kakršne koli pozornosti, nevredna je človeka, proti kateremu je uperjena, nevredna je tega državnega zbora kot tudi časa in davkoplačevalskega denarja, ki bosta za njeno obravnavo porabljena. Očitno je vredna le svojih avtorjev,« je povedal in dodal, če bodo predlagatelji nadaljevali svojo prakso, to je zlorabo tega instituta interpelacije, interpelacija že kmalu ne bo več spoznana kot element demokracije, temveč kot orodje v rokah hipokrizije.

Govoriti eno, delati drugo

Poslanec Vogrin je kot enega od osnovnih problemov Slovenije navedel bolehanje ministrov, politikov za neko boleznijo, zaradi katere ima oseba, ki jo napade ta bolezen, nekatere znake. »Napadena oseba ne more odgovoriti na vprašanje, ampak govori o nečem čisto tretjem. Napadena oseba govori v enakih situacijah in podobnih okoliščinah povsem različno. Napadena oseba se ne spominja dejanj iz bližnje preteklosti,« je našteval in nadaljeval, da gre oseba po svoje mnenje praviloma k nekomu drugemu, da govori eno in dela drugo. »Na primer, govori, da dela za narod, v resnici pa le zase in za svoj trop. Napadene osebe ni ničesar sram. Cilj opravičuje vsa sredstva.« Napadena oseba je po mnenju Vogrina izgubila sposobnost orientacije v prostoru in času, za vsako stanje in situacijo pa krivi druge. Sposobna je navezovati stike le s »sebi enakimi, torej z okuženimi osebami, kar je še posebej nevarno«.

Simptom bolezni slovenske družbe

Poslanec NSi Matej Tonin pravi, da se minister Virant ne drži enostavnega svetopisemskega reka, ki pravi, kdor je brez greha, naj prvi vrže kamen. »Gospod Virant je teh kamnov kar nekaj zmetal, sem in tja, nekaj na gospoda Vogrina, na gospoda Simčiča, gospoda Ambrožiča in tudi na številne poslance Pozitivne Slovenije,« je povedal.

»Virant je simptom bolezni slovenske družbe,« pa je povedala predsednica NSi Ljudmila Novak in dodala, da Slovenija potrebuje zdravljenje od znotraj in svojo trditev primerjala z zdravljenjem bolezni, ki zahteva celovito obravnavo in se začne znotraj človeka.

Poslanec Ivan Simčič je imel za ministra prav posebno sporočilo, ki se je glasilo: »Virant, pojdi in ne greši več.«

Deli s prijatelji