ANKETA

Virant in Janković najbolj konstruktivna

Objavljeno 24. december 2011 13.20 | Posodobljeno 24. december 2011 13.20 | Piše: T. L., STA

Dve tretjini vprašanih podpira koalicijo brez stranke SDS.

Viranta so anketiranci ocenili kot najkonstruktivnejšega pri dogovarjanju o sestavi nove vlade.

LJUBLJANA – Dobri dve tretjini (69,1 odstotka) vprašanih bi podprli koalicijo Pozitivna Slovenija-SD-Lista Virant-DeSUS, kaže anketa, ki jo je za Dnevnik in POP TV opravila Ninamedia.

Izgovori na trhlih nogah?

Koalicije Pozitivna Slovenija-SD-Lista Virant-DeSUS ne podpira 26,4 odstotka vprašanih. To precej jasno kaže, da je sklicevanje nekaterih strankarskih prvakov, denimo Radovana Žerjava pa tudi Gregorja Viranta in Karla Erjavca, na to, da bi vstop v to koalicijo pomenil izdajo volivcev, na precej trhlih nogah in jim pride prav, ko jim zmanjka pravih argumentov, v današnji izdaji piše časnik Dnevnik.

Gregor Virant najbolj konstruktiven

Gregorja Viranta so anketiranci (20,8 odstotka) ocenili kot najbolj konstruktivnega pri dogovarjanju o sestavi nove vlade. Tesno za njim (20,7 odstotka) je Zoran Janković. Da je najbolj konstruktiven prvak SLS Radovan Žerjav, pa je menilo 15,8 odstotka vprašanih.

Večina bi volila isto stranko, na vrhu Janševi in Jankovićevi

Na vprašanje, ali je stranka, ki bi jo volili, enaka stranki, ki so jo volili na parlamentarnih volitvah pred mesecem dni, je 75,3 odstotka vprašanih odgovorilo pritrdilno, 18,1 odstotka pa nikalno. Od tod tudi manjše razlike med volilnim izidom in tokratnim merjenjem strankarskih preferenc. Na vrhu lestvice popularnosti sta SDS Janeza Janše in Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, saj bi ju volilo po 18,4 odstotka volivcev.

Stranko SD bi, po izidih ankete sodeč, podprlo 10,9 odstotka anketirancev, na četrtem mestu pa je Lista Virant, ki bi jo podprlo 10,6 odstotka vprašanih. Sledi stranka DeSUS s 6,8 odstotka podpore, SLS pa podpira 6,3 odstotka anketirancev. Na sedmem mestu je NSi z 2,9 odstotka podpore vprašanih.

Pahorjeva vlada jo je odnesla s presenetljivo dobrimi ocenami

Prvo merjenje političnega utripa javnega mnenja po predčasnih volitvah je postreglo tudi z na videz presenetljivo dobro oceno vlade Boruta Pahorja, navaja Dnevnik. Tokratna ocena njene uspešnosti – da je delo vlade uspešno, je menilo 32,4 odstotka vprašanih – se je namreč približalo oceni iz februarja lani, ko je 32,5 odstotka vprašanih menilo, da vlada dela uspešno. Avgusta letos je bilo takih manj kot deset odstotkov.

Javnomnenjsko raziskavo je agencija Ninamedia opravila med 20. in 22. decembrom na vzorcu 700 anketirancev.

Deli s prijatelji