AFERA MIRAGE

Virant: Gre za šolski primer norčevanja iz zdrave pameti državljanov

Objavljeno 04. junij 2013 14.46 | Posodobljeno 04. junij 2013 14.46 | Piše: STA, T. L.

Po odločitvi sodišča, da mora Slovenija podjetju Mirage plačati 8,3 milijona evrov, MNZ preučuje možnost revizije, pravi Virant, ki o krivdi Bohinca in Bandlja ne želi razpravljati.

LJUBLJANA – Ministrstvo za notranje zadeve po odločitvi sodišča, da mora Slovenija podjetju Mirage plačati 8,3 milijona evrov, preučuje možnost revizije, je danes dejal minister Gregor Virant. V luči ugotavljanja odgovornosti za nastali strošek bodo pristojne službe po njegovih besedah ocenile, ali iti v nadaljnje postopke, sam pa se boji zastaranja.

Sodba je pravnomočna

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril minister za notranje zadeve in javno upravo Virant, je sodba višjega sodišča, po kateri mora Slovenija Mirageu plačati 8,3 milijona evrov odškodnine, pravnomočna. Ministrstvo zdaj po njegovih besedah skupaj z državnim pravobranilstvom preučuje, ali je mogoča revizija, za katero pa se bo odločilo le, če ne bo preveč tvegana. V nasprotnem primeru bo država podjetje poplačala.

Primer, kako se ne ravna z javnim denarjem

Virant je danes ponovil, da ravnanje države v zadevi Mirage predstavlja »šolski primer norčevanja iz zdrave pameti državljanov« oziroma »kako se ne dela z javnim denarjem«. V tej zadevi je bilo po njegovih besedah na strani države narejenih več napak, najhujši pa sta bili uvedba nalepke za tehnični pregled motornih in priklopnih vozil, kar je bil »navaden birokratski nesmisel«, saj »od njih nihče nihče, razen tistih, ki jih tiskali, ni imel ničesar«, ter pogodba z izvajalcema Cetis in Mirage, ki je bila sklenjena zaupno, torej brez javnega naročila, čeprav za to ni bilo »nobenega razumnega razloga«.

V čigavem interesu? Minister je bil Bohinc, interes naj bi imel Bandelj

Pogodba je bila sicer sklenjena za določen čas petih let, in sicer leta 2001, ko je bil notranji minister Rado Bohinc. V zvezi s tem primerom se je tedaj pogosto omenjalo tudi interese takratnega generalnega sekretarja vlade Mirka Bandlja.

Aktualni notranji minister o morebitni njuni odgovornosti danes ni hotel govoriti, saj se ne želi »iti kriminalista«. Napovedal pa je, da bodo celotno dokumentacijo predali pristojnim službam, ki bodo ocenile, ali se da na tej podlagi razviti kakšne postopke ali ne. Sam se sicer boji, da je primer zastaral.

Virant je v zvezi s pogodbo poudaril še, da je bil v njej vračunan visok dobiček. Kot je spomnil, je nalepka stala pet evrov, iz sodbe pa je razvidno, da bi proizvajalec z vsako nalepko iztržil 3,8 evra čistega dobička. Poleg tega v pogodbi ni bilo klavzule, ki bi urejala možnost, da država nalepke ukine.

Mate na nespameten način prekinil pogodbo

Prav to pa se je zgodilo leta 2005 v času notranjega ministra Dragutina Mateja, je spomnil. A tedaj je njegovih besedah sledila tretja napaka. Odpoved pogodbe je bila namreč enostranska, »speljana na nespameten način ob ignoranci strokovnih pravnih mnenj«.

Če bi prišlo do dogovora z Mirageem, bi bila odškodnina nižja, že zato, ker ne bi bilo za več kot tri milijone evrov zamudnih obresti, je dejal minister. Poleg tega bi morebitni sporazumni dogovor za državo lahko pomenil tudi nižji osnovni znesek, je dodal.

Nauk zgodbe, tako Virant, je mogoče potegniti za dva projekta: projekt racionalizacije javnega naročanja, tako da se bo šlo povsod v javne razpise in se bo mogoče na podlagi zakonodaje dodatno pogajati še tudi z izbranim izvajalcem, in projekt Stop birokraciji!, katerega namen je poenostavljanje postopkov in opozarjanje na slabo birokratsko prakso.

Minister je v tej luči napovedal, da bo vlada že v četrtek sprejela akcijski načrt za več protibirokratskih ukrepov, med njimi pa je izpostavil uvedbo možnosti, po kateri bo neki obrazec namesto državljana izpolnil uradnik.

Obresti se dnevno zvišujejo

Sodba višjega sodišča v zadevi Mirage državi narekuje, da mora novomeškemu podjetju plačati glavnico v višini 3,48 milijona evrov zaradi izgube čistega dobička in glavnico v višini 1,16 milijona evrov, ki se nanaša na 25-odstotni davek na dohodek pravnih oseb (oboje s pripadajočimi zakonskimi in zamudnimi obrestmi od 18. januarja 2006 do plačila). Poleg tega Mirageu pripada tudi povrnitev stroškov postopka v višini 18.358 evrov, 10.501 evrov in 10.011 evrov. Omenjeni zneski so bili sicer izračunani konec preteklega tedna in se zaradi obresti dnevno zvišujejo.

 

Deli s prijatelji