UKINITEV

Virant: Državni svet nima nobene dodane vrednosti

Objavljeno 05. maj 2012 21.46 | Posodobljeno 05. maj 2012 22.35 | Piše: M. U.

Pozitivna Slovenija za spremembe, ki bodo v državnem svetu odražale lokalne interese.

Virantu podpora javnosti upada

LJUBLJANA – Ali naj državni svet ostane ali ne? Predsednik državnega zbora Gregor Virant, tudi formalni predlagatelj ukinitve tega organa, je jasen: »Prav je, da rečemo bobu bob. Državni svet v 20 letih delovanja ni v politiko prinesel nobene dodane vrednosti in nobenega učinka.« Očitke, da gre pri tem za avtoritativnost vladajoče politike, pa je Virant na POP TV zavrnil. Brez zgornjega doma parlamenta lahko shajamo tudi v Sloveniji, podobno kot v več drugih demokratičnih državah, je še dodal.

Jakič: Gre za poskus demontaže pravne države

Poslanec Pozitivne Slovenije, Roman Jakič, pa meni, da je glavna težava odnosa med državnim zborom in državnim svetom to, da med njima ni ustrezne komunikacije. Zato bodo v stranki predlagali spremembe, ki bodo odražale različne lokalne interese, a ne bodo pomenile ukinitve tega organa, je zatrdil.

Ukinitev državnega sveta nas vodi v fašizem?

Lidija Jerkič, podpredsednica DS, je ob tem ocenila, da gre za organ, ki prispeva k demokraciji. V njem stranke nimajo prevladujočega vpliva, pač pa ga sestavljajo različne interesne skupine. Javnomnenjske ankete, ki so ukinitvi naklonjene, pa zavrača z besedami, če neko laž ponoviš večkrat, ta postane resnica. Idejo o ukinitvi je podkrepila z oceno, da nas to lahko vodi celo v fašizem in nacizem.

 

 

Deli s prijatelji