OČITKI

Virant: Da Janša ne potegne nobene poteze, je neodgovorno

Objavljeno 18. januar 2013 16.18 | Posodobljeno 18. januar 2013 16.18 | Piše: STA, A. L.

Edini možnosti za Janšo sta po Virantovo bodisi odstop bodisi glasovanje o zaupnici.

LJUBLJANA – Predsednik državnega zbora in DL Gregor Virant meni, da je neodgovorno in nedržavotvorno, da premier Janez Janša ne potegne nobene poteze. »S tem, ko bi potegnil državotvorno potezo, bi pokazal, koliko ima rad Slovenijo. Vidi, da mu koalicija razpada, in njegova edina možnost je bodisi odstop bodisi glasovanje o zaupnici,« je dejal danes v državnem zboru. 

Rok, ki ga je Državljanska lista postavila Janši, da odstopi, sicer bo zapustila koalicijo, se izteče v torek. Dan zatem pa se bo sestal svet DL in takrat bo po Virantovih besedah »padla odločitev«.

Pogovori o novi koaliciji že potekajo?

Po tem, ko je tudi ljubljanska DL v četrtek od ljubljanskega župana Zorana Jankovića zahtevala odstop zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije, Virant na novinarsko vprašanje, ali bi DL kakor koli tvegala sodelovanje s Pozitivno Slovenijo, dokler Janković ne odstopi kot župan, pravi le, da se »DL z Jankovićem ne bo pogovarjala o nobeni koaliciji in z njim ne bo podpisovala nobenih dogovorov«.

Po nedavni objavi poročila protikorupcijska komisije, ki premierju Janezu Janši očita kršitve protikorupcijske zakonodaje, so namreč v DL, Desusu, SLS zagrozili z odhodom iz koalicije, če premier Janša ne odstopi. V tem času naj bi sicer potekali tudi pogovori o oblikovanju nove politične koalicije, a v strankah tega uradno tega ne potrjujejo.

Na vrsti ni SDS

Javnost tako zdaj čaka na odločitev premierja Janše. V njegovem kabinetu so danes pojasnili, da se bo na aktualna dnevnopolitična dogajanja predvidoma odzval v začetku prihodnjega tedna ob vložitvi pritožbe zoper Komisijo za preprečevanje korupcije na upravno sodišče. V SDS so medtem v današnjem sporočilu za javnost zapisali, da na potezi ni SDS, ampak tisti, ki v kritičnem času za Slovenijo najavljajo rušenje koalicije in vlade. Kot so dodali, je treba njih vprašati, ali bodo »svoje destruktivno in za državo škodljive početje nadaljevali ali pa se bodo vendarle zatekli k razumu«.

Deli s prijatelji