INTERVJU

Virant: Če se Hilda ne bi predala, bi jo našli v nekaj dneh

Objavljeno 27. maj 2013 23.02 | Posodobljeno 27. maj 2013 23.01 | Piše: STA, Ma. F.

Predsedniku DL je hudo za odhod Janeza Šušteršiča iz stranke, a si je po drugi strani oddahnil, saj da je ta zadnje čase deloval iracionalno in delil stranko.

Gregor Virant se je v intervjuju za Delo dotaknil tudi prijetja Hilde Tovšak.

LJUBLJANA – Predsednik DL Gregor Virant dejstvo, da je premierka Alenka Bratušek prepričala poslance o koristnosti in pomembnosti vnosa fiskalnega pravila v ustavo, označuje za velik dosežek. Ob tem je v intervjuju za Delo spomnil, da njegova stranka vnos že ves čas zagovarja, saj je srednjeročno uravnotežen proračun pomembna družbena vrednota.

Naslednje leto bo lažje

Na vprašanje o tem, kje so v napovedanem rebalansu proračuna še rezerve, notranji minister odgovarja, da je dogovor s sindikati razumen kompromis, ki v prihodnjem letu vladi omogoča dosego fiskalnega cilja (da se izpelje proračun v okviru načrtovanega na plačnih postavkah), čeprav priznava, da bodo letos imeli težave. »Veliko bo treba postrgati pri materialnih stroških in na žalost tudi pri investicijah. Bo pa naslednje leto lažje,« je zagotovil Virant in dodal, da se bo v javnem sektorju varčevalo povsod. Plače se s 1. junijem znižujejo, še najbolj funkcionarjem. Stiskati bo treba pri javnih naročilih, pri materialnih stroških, prevetriti subvencije in jih dodeljevati samo tam, kjer so učinkovite. Vsak minister bo po njegovem moral intenzivno iskati prihranke v svojem resorju.

Če se Hilda ne bi predala, bi jo našli v nekaj dneh

Čeprav njegova stranka ni srečna ob nobenem dvigu davkov, saj zagovarja nizke davčne obremenitve, pa po Virantovih besedah realni pogled pove, da je dvig DDV nujno zlo. Ob tem se bo po njegovem treba potruditi tudi za učinkovitejše pobiranje davkov.

Virant se je v pogovoru za Delo dotaknil tudi prijetja Hilde Tovšak, kar je zanj sicer odlična novica, a brazgotina ostaja, zato bo treba ugotoviti odgovornost v pravosodnem sistemu, kjer je očitno nastala napaka. Čeprav se je Tovšakova predala sama, še vedno meni, da si policisti zaslužijo čestitke za profesionalnost.

»Delo policije pri iskanju Tovšakove sem spremljal in o poteku iskanja vem nekoliko več kot širša javnost,« je povedal in dodal, da je bil morda motiv za predajo tudi ugotovitev, da slovenski policiji ne bo mogla uiti. »Tudi če se ne bi predala, bi bila zelo verjetno v rokah policije v nekaj dneh,« je prepričan.

Šušteršič zadnje čase deloval iracionalno

Predsedniku DL je sicer hudo za odhod Janeza Šušteršiča iz stranke, saj je bil del ekipe, s katero so oktobra 2011 začeli zgodbo, a si je po drugi strani oddahnil, saj da je ta zadnje čase deloval iracionalno in delil stranko.

»Njegov izstop iz stranke je logična poteza, saj je imel velike težave že z izstopom iz Janševe vlade, še večje pa z našim vstopom v levosredinsko vlado,« je dejal notranji minister.

Neprepričljivo o očitkih glede vozovnic Adrie Airways

Na očitke, da v svojih pojasnilih o poceni letalskih vozovnicah pri Adrii Airways ni bil najprepričljivejši, je znova zatrdil, da je vse podatke transparentno razgrnil in da v tej zgodbi nima česa skrivati. »Bil sem pogost potnik Adrie Airways, tam sem imel kontakt, na katerega sem se obračal za ponudbe. Te sem dobil, sprejel in plačal. Kako so te cene določali, ali so se pri tem držali vseh pravil, ne vem in za to ne morem prevzemati odgovornosti,« je povedal.
 

Deli s prijatelji