AMBROŽIČ

Virant: Če je prepisoval, naj odstopi

Objavljeno 17. julij 2012 17.18 | Posodobljeno 17. julij 2012 17.18 | Piše: P. J., STA

Poslanec Pozitivne Slovenije naj bi bil prepisal magistrsko nalogo.

Predsednik državnega zbora in prvi mož državljanske liste Gregor Virant.

LJUBLJANA – Po mnenju predsednika DZ Gregorja Viranta bi moral poslanec Pozitivne Slovenije (PS) Borut Ambrožič odstopiti, če res držijo navedbe, da je prepisal magistrsko nalogo brez navedbe vira. Takšno ravnanje je po Virantovem prepričanju obsojanja vredno.

Sum plagiatorstva

Virant Ambrožičevega dejanja sicer konkretneje ni želel komentirati, prav tako poslanca ne želi obtoževati, saj o njegovem ravnanju nima podrobnejših informacij, je pojasnil v izjavi za medije.

Po poročanju današnjega Večera je namreč poslanec Ambrožič prepisal več kot 93 odstotkov tuje diplome, ne da bi jo navedel kot vir, utemeljeni sum plagiatorstva pa sta potrdili tudi stroka in računalniška analiza. Slednja je namreč pokazala, da je v poslančev magisterij skoraj v celoti vdelana šest let starejša diploma študentke ljubljanske ekonomske fakultete Klementine Jezeršek, ki ni nikjer navedena kot vir.

Prihodnji teden bodo sprejeli ukrepe

Predsednik PS Zoran Janković je na novinarski konferenci izrazil zaskrbljenost zaradi omenjenih navedb in napovedal, da bodo prihodnji teden sklicali svet stranke, na katerem bodo sprejeli odločitev.

Ambrožič sicer, kot je poudaril na novinarski konferenci, nikakor ne pristaja na trditev, da je njegovo magistrsko delo plagiat, saj da je nastajalo v daljšem časovnem obdobju od leta 2002 do 2008, ko je magistriral, in šlo tudi skozi vse ustrezne postopke. Pod somentorstvom dveh profesorjev, ker je šlo za interdisciplinarni magisterij, je bilo delo ustrezno sprejeto in tudi ustrezno zagovarjano, trdi poslanec.

Deli s prijatelji