UPRAVNE ENOTE

Virant briše, montira pa nove koalicijske partnerje

Objavljeno 28. september 2013 09.11 | Posodobljeno 28. september 2013 09.18 | Piše: P. J.

Potem ko je ta teden padla še Mojca Kucler Dolinar iz NSi, obeta pa se imenovanje Karin Jurše iz PS, smo ministra Viranta spomnili na predvolilne obljube.

LJUBLJANA – »Imate, ko gre za kandidate strank sedanje koalicije in kandidate strank prejšnje koalicije, iz katere ste izstopili, enaka merila?« smo po razveljavitvi postopka za načelnika upravne enote Ljubljana, za kar je bila izbrana Mojca Kucler Dolinar iz vrst NSi, povprašali ministra Gregorja Viranta (DL). Večer namreč poroča, da bo minister za načelnico mariborske upravne enote imenoval Karin Jurše iz PS.

Menjal koalicijo in načelnike

Ne gre namreč zanemariti dejstva, da je minister Gregor Virant tudi predsednik edine stranke, ki je po zadnjih volitvah stopila najprej v eno, nato pa v drugo koalicijo. Glede na Virantovo menjavanje koalicij nas je torej zanimalo, ali v skladu s političnimi prestopi menjuje tudi načelnike upravnih enot. Dejstvo je namreč, da je Kucler Dolinarjeva že tretja odstreljena Virantova načelnica, ki je bila imenovana v času nekdanje vlade. Virant ni zaupal že postopku izbire Boža Predaliča (SDS) na čelo grosupeljske upravne enote in Franca Pojbiča na čelo ribniške.

Iz Virantove stranke odgovarjajo zelo posplošeno. Pravijo, da se je Virant »za omenjene razrešitve odločil izključno na podlagi ugotovitve, da so bile okoliščine teh imenovanj neskladne z običajno prakso in so vzbujale dvome o odprtosti in transparentnosti postopka. Za ministra Viranta so bila problematična zlasti imenovanja »na zalogo«, ki so se vrstila ob odhodu prejšnje vlade in ne politična prepričanja imenovanih posameznikov.«

Dodajajo, da za ministra Viranta »na primer ni bilo sporno imenovanje načelnice UE Ptuj, ki je sicer vidna članica SDS, a je bila imenovana po rednem postopku«.

Deli s prijatelji