ODKRITO

Virant: Alenka Bratušek je včasih politično naivna

Objavljeno 06. april 2013 14.00 | Posodobljeno 06. april 2013 14.00 | Piše: STA, A. L.

Minister za javno upravo je praktično napovedal štiriodstotno nižanje plač javnim uslužbencem in funkcionarjem zaradi odprave tretje četrtine plačnih nesorazmerij.

Virant se na klice ne oglaša.

LJUBLJANA – Notranji minister in prvak DL Gregor Virant je v pogovoru za današnjo izdajo Sobotne priloge Dela med drugim napovedal nadaljevanje zniževanja javne porabe. Za pesimistične poglede mednarodne finančne javnosti na stanje v Sloveniji smo po njegovem mnenju največ krivi sami, ker v svet pogosto spuščamo zelo črnogleda sporočila. Viranta je ob prevzemu ministrske funkcije med drugim doletela sodba višjega sodišča, po kateri bo treba delu javnih uslužbencev za nazaj izplačati tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij. Kot priznava, je to hud udarec za javne finance, zato si težko predstavlja, da bi to obveznost izpolnili brez hkratnega linearnega posega v pravice zaposlenih v javnem sektorju. »Drugače povedano: da bi zagotovili denar za realizacijo te sodbe, bi morali vsem javnim funkcionarjem in uslužbencem za eno leto znižati plače za štiri odstotke,« je povedal.

Nogo tistim, ki ne dosegajo zadovoljivih rezultatov

Obenem je prepričan, da je mogoče že določene proračunske cilje doseči brez odpuščanja v javnem sektorju, je pa vseeno treba odsloviti tiste, ki ne dosegajo pričakovanih delovnih rezultatov. Omenja tudi možnost posegov v standarde in normative nekaterih javnih služb in pravi, da čaka precej dela zlasti ministra za izobraževanje. 

Glede dela policije se je obregnil ob »štancanje« glob za prekrške. »Pritisk mi bo dvignilo vsakič, ko bom videl policijsko kontrolo hitrosti pri tabli ob koncu naselja, kjer dejansko prekoračitev hitrosti varnostno ni problematična, kršiteljev pa je veliko,« je dejal.

»Razmere v Sloveniji niso tako katastrofalne«

Konsolidacija javnih financ se bo po njegovih napovedih nadaljevala predvsem z zniževanjem javne porabe, deloma pa tudi z ukrepi na prihodkovni strani. »Mislim, da je to že jasno vsem članom vlade in celotni koaliciji. To je zapisano tudi v koalicijskem sporazumu in brez tega določila Državljanske liste v tej koaliciji ne bi bilo,« je bil jasen. Ob tem pa vendarle poudarja, da če pogledamo objektivne številke, razmere v Sloveniji niso tako katastrofalne, da bi klicale po evropski pomoči.

Virant: Bratuškova je inteligentna, odkrita in odločna

Glede novega ministra za infrastrukturo Sama Omerzela je dejal, da se je dokazal v svoji strokovni in poslovni karieri. Takšnih ljudi bi moralo biti po njegovem mnenju v politiki in vladi čim več. Zanikal je, da bi šlo v tej zgodbi tudi za prevlado v energetiki, da pa se je stranka DL za ta resor res potegovala, ker je povezan z razvojnimi projekti. O Alenki Bratušek je dejal, da jo pozna že dolgo in da je inteligentna, odkrita in odločna. »Dobra predsednica vlade bo. Res je, da je novinka, včasih tudi politično naivna, manjka ji kilometrine, vendar so to pomanjkljivosti, ki jih je mogoče nadomestiti. Podobne hibe imam tudi jaz,« je pristavil. In dodal, da po tem, kar je videl doslej, Zoran Janković na njene odločitve ne vpliva.

Napovedal je tudi usklajevanje z opozicijo.

Deli s prijatelji