SIMBOL DOBRE VOLJE

Vinski viteški turnir: vina, ki jih je pil celo papež (FOTO)

26. vinski viteški turnir slovenskih penin Ljubljana 2022. Že davno so zaslovele tudi zunaj državnih meja.
Fotografija: Prejemniki častnih diplom in viteških grbov. FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Prejemniki častnih diplom in viteških grbov. FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc

Evropski red vitezov vina Konzulat za Slovenijo (ERVV) je ob častnem pokroviteljstvu družb Kolpa Metlika, Armat in Grand hotel Union Eurostars iz Ljubljane priredil 26. tradicionalni slovenski vinski viteški turnir belih penečih se vin izbranih kategorij iz vinorodne dežele Slovenije.

Pozornost na predavanju o peninah.
Pozornost na predavanju o peninah.

Pred dnevi so se v Ljubljani v Grand hotelu Union Eurostars zbrali visoki funkcionarji reda, prireditelji, sodelujoči ocenjevalci in vzgojitelji penin, akademski zbor, člani sveta konzulata ter častni gostje. Ob navodilih maršala reda Andreja Repšeta so se zvrstili predstavniki vseh slovenskih viteških legatur in omizij ter častnih in vseh drugih gostov ter sveta konzulata ob fanfarah na prizorišču, kjer je bilo vse pripravljeno za izvedbo dogodka.

Več stoletij zgodovine in tradicije

K dobrim vinom spada tudi odlična kulinarika.
K dobrim vinom spada tudi odlična kulinarika.

Moderator judex de vino Peter Kirič je zaprosil senatorja – prvega prokonzula ERVV Sekretariata za Slovenijo Tomislava Kovačiča, ki je hkrati EU senator rektor, da je vodil otvoritveno slovesnost in izrazil dobrodošlico vsem navzočim. Poudaril je pomen delovanja ERVV ter slovenskega konzulata, ki deluje v osrčju Evrope ter povezuje celotno jugozahodno vinsko viteško regijo. Omenil je tudi temeljne vrline, ki izhajajo iz večstoletne zgodovine in tradicije reda. Ta spoštuje predvsem mir in svobodo med narodi ter upošteva viteška, strokovna in prijateljska načela sobivanja in časti vino kot simbol dobre volje ter odličnih medsebojnih odnosov.

Namesto uvodnih nagovorov sta akademski del turnirja s predstavitvijo strokovnih referatov penine v svetu opravila ​doc. dr. Jurij Nemanič, konzularni enolog, ter prof. dr. Marin Berovič, konzularni ataše ERVV. Zanimiva nastopa sta pritegnila udeležence, ki so tudi tokrat spoznali področje penin v svetu in v slovenskem vinorodnem okolju ter tudi gojenje vinske trte in kletarjenje. Nato so predstavili sodniški zbor za ocenjevanje najboljših slovenskih penin v kategorijah popolnoma suho, ekstra suho in zelo suho, vzorce pa so zaupali številni odlični vinogradniki in enologi iz znanih vinskih kleti Slovenije. Sodelovalo je 20 penečih se belih vin 15 pridelovalcev.

V dobri družbi pade tudi zdravica.
V dobri družbi pade tudi zdravica.
Sommelierji reda v družbi s prvim vitezom prokonzulom za Slovenijo.
Sommelierji reda v družbi s prvim vitezom prokonzulom za Slovenijo.
Prof. dr. Marin Berovič, legenda vin in penin v Evropi.
Prof. dr. Marin Berovič, legenda vin in penin v Evropi.

Preden so se strokovno lotili predstavitve, okušanja in ocenjevanja, je prošt ljubljanske stolnice, konzularni vikar in hospes Jožef Lap opravil ritualni blagoslov penin in udeležencev turnirja, ki se je s tem začel tudi po vsebinski plati.

Vzorce so okušali in ocenjevali večinoma vsi udeleženi na turnirju, med njimi nekdanja vinska kraljica Meta Frangež. Izrazila je veselje, da se je leta 2019 na povabilo ERVV pridružila velikim oboževalcem vin, ljudem, ki gojijo kulturo pitja in prijateljstvo med ljudmi in narodi.

Visoki gostje

Stolni prošt Jožef Lap.
Stolni prošt Jožef Lap.

Po izračunu je sledila slovesna razglasitev rezultatov. Vsi so prejeli častne diplome za sodelovanje. Tretje mesto v ostri konkurenci je osvojila Fina penina 2017 Vina Andrejc, pridelovalca Vojka Korošca iz Zreč. Drugo mesto je prejela penina Zlatka Kaurana Victoria 2010 Vina Kauran iz Sladkega Vrha v Slovenskih goricah. Obe sta prejeli diplomo in mali viteški grb. Zmagovalka pa je postala penina Silveri nature Zero Vintage Collection 2011, Vinska hiša Silveri. Veliki viteški grb je prejel Boris Gašparin, kot je dejal, tudi v imenu sinov Tarasa in Tadeja, ki opravita najpomembnejše delo pri kletarjenju, sam pa da skrbi za vinogradništvo ter kulinariko v njihovem gostinstvu Gašparin v Brdih.

Okušati in ocenjevati ni lahka naloga, pravi Jožef Tominšek.
Okušati in ocenjevati ni lahka naloga, pravi Jožef Tominšek.

Zmagovalec je povedal: »Ganjen sem doživel razglasitev penine, po sedmih letih na tem ocenjevanju je to nov uspeh, kar me navdihuje, da se trend odličnih vin in penin naše blagovne znamke Silveri nadaljuje. Tri naše penine, ki so bile ocenjene zelo visoko, povedo, da smo v vrhu ne le slovenske, ampak tudi mednarodne konkurence. Tako imenovana viteška penina bo postregla z novim mejnikom in privabila mnoge goste iz mednarodnega okolja. Radi se spominjamo obiska papeža, nekaterih državnikov, med njimi italijanskega predsednika Sergia Mattarelle, in številnih slovenskih vplivnežev, ki so okušali naša vina in našo kulinariko.«

Vitez Anton Pezdirc, prokonzul administrator, pa je ob koncu sklenil: »Tako kot vsako ocenjevanje je tudi vinski viteški turnir za pridelovalce zelo pomemben. Ni se lahko odločiti, da svoj pridelek ponudiš nekomu drugemu v strokovno oceno. Za ta korak je potrebnega veliko poguma. Zato velika zahvala in pohvala vsem pridelovalcem, ki so se odločili in poslali svoje odlične penine na letošnji vinski viteški turnir. Še posebno velja čestitka zmagovalcem. Vsaka takšna prireditev doma in v svetu veliko pripomore k prepoznavnosti naše lepe vinske dežele kot celote in seveda vseh sodelujočih ter nagrajenih vin. Zavedati se moramo, da samo prepoznavna in visokokakovostna vina uspešno najdejo pot do končnega potrošnika.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije