JESENI SO VOLITVE

Vilfan zapustil »obremenjenega« Jankovića

Objavljeno 19. februar 2014 10.17 | Posodobljeno 19. februar 2014 10.21 | Piše: STA, K. K.

Poslanec zapušča mestni svet.

LJUBLJANA – Poslanec Pozitivne Slovenije (PS) in ljubljanski mestni svetnik na listi župana Zorana Jankovića Peter Vilfan je v ponedeljek nepreklicno odstopil z mesta mestnega svetnika. O umiku iz lokalne politike je razmišljal že dalj časa, svoj odhod pa utemeljuje z vedno večjo »obremenjenostjo« župana Jankovića, poroča današnje Delo. Janković je bil in ostaja eden najboljših županov, ki jih je imela Ljubljana, na žalost pa je v zadnjem času iz tedna v teden bolj obremenjen z novimi obtožbami o nepravilnostih, pojasnilo Vilfana navaja časnik.

Verjame, da ni kriv

Zoran Janković se je v zadnjih letih znašel v petih različnih postopkih. Organi pregona še iz časa njegovega vodenja Mercatorja preiskujejo domnevno zlorabo položaja pri nakupu zemljišča v Srbiji. Poleg tega preiskujejo njegovo vlogo pri gradnji Športnega parka Stožice, sumljive transakcije med Mestno občino Ljubljana (MOL) in podjetji Grep, Baza Dante in KLM, katere solastnik je župan, v primeru Tritonis pa ga sumijo goljufije pri prodaji zemljišč na Vojkovi cesti. Prejšnji teden je policija preiskovala tudi, ali je župan nezakonito zahteval plačilo donacij v zameno za izpeljavo nekaterih projektov MOL.

Janković v vseh primerih krivdo zavrača, verjame pa mu tudi Vilfan, piše Delo. »Pravi, da bo na sodišču, če bodo obtožnice pravnomočne, pokazal in dokazal, da ni delal nič nezakonitega. Jaz bom med tistimi, ki bodo najbolj zadovoljni, če se bo to zgodilo,« je Vilfan dejal za Delo.

Mestni svet ga ne zanima več

Kot je pojasnil, z županom ostajata v dobrih odnosih. Med razlogi za svojo odločitev omenja tudi vse bolj neplodne, destruktivne in obtožb polne seje ljubljanskega mestnega sveta: »To me ne zanima več. Iskreno, nimam nobene želje in motiva, da bi še naprej sodeloval v takih zgodbah,« je dejal.

Župan Janković Vilfanovo odločitev obžaluje, a jo tudi razume. Vilfanove poteze ne jemlje kot nezaupnico svojemu delu, ampak kot logično posledico pritiskov, ki da se nanj vrstijo v zadnjem času. Ob tem se je vprašal, kako to, da so kriminalisti pod lupo vzeli le tri primere, čeprav je občina v času njegovega županovanja sklenila okoli 3000 takih dogovorov.
 

Deli s prijatelji